Osam kandidata za novog glavnog ravnatelja HRT-a - odluka 18. ožujka

PROGRAMSKO vijeće HRT-a će glavnog ravnatelja HRT-a izabrati 18. ožujka između osam kandidata, odlučeno je na današnjoj sjednici Vijeća na kojoj je otvoreno 14 kandidatura za glavnog ravnatelja, od kojih je njih osam zadovoljilo sve uvjete natječaja.

Među tih osam kandidata su sadašnji privremeni ravnatelj HRT-a Mirko Galić, privremeni glavni urednik Hrvatskog radija Duško Radić te privremeni urednici informativnog i sportskog programa HTV-a Nikola Kristić i Bruno Kovačević.

Uz njih, u bubnju su i javnosti manje poznati Mato Tomljanović, Branimir Ježić, Petar Turković i Goran Jurišić.

Šestero kandidata, među kojima i čelnik raspuštene Nove hrvatske desnice Mladen Schwartz, nije ispunilo uvjete natječaja jer nisu Vijeću dostavili potpunu dokumentaciju.

Vijeće će na sjednici 18. ožujka, prije tajnog glasovanja i odluke tko će biti novi glavni ravnatelj HRT-a, razgovarati sa svakim od kandidata koji će imati po 10 minuta za izlaganje o tome kako misle upravljati nacionalnom radiotelevizijskom kućom. Članovi Vijeća će potom po 20 minuta ispitivati svakoga od njih.

Kandidati će na razgovor dolaziti po abecednom redu, tako da će prvi, odmah u 10 sati, biti Mirko Galić.

Budući glavni ravnatelj, koji se bira na četiri godine, mora dobiti najmanje osam glasova članova Vijeća koje sada, zbog nedavnog odlaska jednog člana u izvršnu vlast, broji deset vijećnika. U protivnom se natječaj ponavlja, kao i u slučaju da u glasovanju, koje je moguće u više krugova, zadnja dva kandidata dobiju jednak broj glasova.

Kao uvjeti za dužnost glavnog ravnatelja navedeni su obvezna visoka stručna sprema s najmanje pet godina radnog iskustva i znanje jednog od svjetskih jezika. Kandidat mora imati i "organizacijske i rukovodne sposobnosti pokazane u dosadašnjem radu", a ne može biti stranački ili državni dužnosnik, odnosno osoba s imunitetom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače mirna sjednica zaoštrila se nakon što je članica Vijeća Jadranka Kolarević prigovorila Nikoli Kristiću jer u informativnom programu HTV-a nije objavio njezin demantij. Naime, Kolarević je uputila prigovor na televizijski prilog s prošle sjednice Vijeća tvrdeći da je neistinito i nepotpuno objavljena njezina izjava.

Ona tvrdi da je kazala kako HTV više vremena i prostora posvećuje Čačiji nego vanjsko-političkim aktivnostima nove vlade, unatoč izuzetnoj nacionalnoj važnosti, dok je u prilogu objavljeno da je tražila više televizijskog prostora za novu, HDZ-ovu vlast.

Kristić joj je odgovorio da nije bilo govora o neistinama niti podmetanju, da o zaključku novinara koji je radio prilog može meritorno govoriti samo novinarska struka, a ne članovi Vijeća.

Njegov istup izazvao je bujicu nezadovoljstva kod dijela članova vijeća, koji su počeli iznositi niz kritika na informativni program, kao i optužbe da je Kristić, neobjavljivanjem demantija u zakonskom roku, prekršio Zakon o medijima.

Kristić je uzvratio da halabuka oko njegova imena pokazuje kako su se ravnateljstvo i pravna služba HRT-a pripremili za njegovu diskreditaciju kao kandidatata za glavnog ravnatelja.

Burnu raspravu primirio je predsjedavajući Zdenko Ljevak koji je na prijedlog Nade Gačešić Livaković s preostalog dijela sjednice isključio javnost, odnosno novinare.

(Hina) xtr yso

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara