Osijek -Kapraljević o pravednijoj raspodjeli poreza na dobit

Saborski zastupnik HNSa Antun Kapravljević izjavio je danas u Osijeku kako klub HNSPGS Hrvatskom saboru predlaže promjenu zakonskih propisa koji reguliraju raspodjelu poreza na dobit, tako da se porez na dobit obračunava po zaposleniku i tako dobiveni iznos uplaćuje u proračun gradova, općina i županija prema mjestu rada zaposlenika.

Na konfernciji za novinare u sjedištu osječkog HNS-a Kapraljević je kazao kako se prema sadašnjim odredbama 70 posto sredstava prikupljenih porezom na dobit uplaćuje državi, 20 posto općinama i gradovima te 10 posto županijama, s time da se sredstva uplaćuju jedinicama lokalne i regionalne samouprave u kojima tvrtka ima sjedište.

S obzirom da su većina tvrtki koje ostvaruju najveću dobit, uključujući i velika državna poduzeća, sjedišta u Zagrebu, svih 30 posto sredstava iz plaćanja poreza na dobit, namijenjenih jedinicama lokalne samoprave, odlazi u proračun grada Zagreba. To je, svjesna ili nesvjesna, pljačka Slavonije i Baranje, svih regija i županija, ocijenio je Kapraljević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Kazao je kako HNS stoga zauzima da se ta dobit pravednije raspodjeli i preusmjeri na područje regija te kako očekuje da će svih 28 slavonskih saborskih zasutpnika poduprijeti takvu inicijativu i donošenje zakona, kojim bi se reguliralo to pitanje.

Nudimo HDZ-u da napravi najkvalitetnije zakonsko rješenje i ako iziđu s takvim prijedlogom mi ćemo ga podržati, jer ćemo na taj način doći vrijednosti, koja prema našim procjenama iznosi 4,8 milijardi kuna, rekao je Kapraljević.

(Hina)xivuč yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara