OSIJEK - okrugli stol o mogućnostima razvoja kontinentalnog turizma

Slavonija i Baranja, najbogatije lovno i ribolovno područje u Hrvatskoj, imaju velike šanse za kvalitetan razvoj lovnog i ribolovnog turizma koji, uz ponudu zdrave hrane i prirodnih ljepota, treba naći svoje mjesto u hrvatskoj turističkoj ponudi, istaknuto je danas na okruglom stolu o problemu slatkovodnog ribarstva i razvojnim mogućnostima kontinentalnog turizma u sklopu Prvog međunarodnog sajmu lova i ribolova Slavonije i Baranje.

Predsjednik Hrvatskog ribolovnog saveza Vladimir Sever ocijenio je da mnogi nisu svjesni koliko bi cijela Hrvatska mogla imati koristi kada bi se "shvatilo da u svijetu ima na milijune ljubitelja športskog ribolova od kojih bi mnogi itekako rado došli na naše još uvijek očuvane vode". Dodao je kako u Hrvatskoj ima 50.000 športskih ribiča.

Kao problem u Osječko-baranjskoj županiji istaknuta je nelogičnost što se, prema Zakonu o slatkovodnom ribarstvu, vode u Kopačkom ritu, gdje je jedno od najvećih prirodnih mrijestilišta slatkovodne ribe, ne vode kao ribolovne jer se nalaze u zaštićenom dijelu prirode, a dopušten je, uz športski, i gospodarski ribolov. "Bez stručnog nadzora i gospodarskih osnova, kao i bez ribolovnih kvota, koje su osnova za održivo gospodarenje, uništava se riblji fond i tako nestaju pojedine vrste riba", rekao je Željko Vuković, inspektor zaštite prirode Ministarstva zaštite okoliša i prostornog uređenja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Na problematiku ribolova u Kopačkom ritu upozorio je i Dario Tomić, inspektor ribarstva Državnog inspektorata, istaknuvši kako će "gospodarski ribolov u tom zaštićenom dijelu prirode nanijeti velike štete cjelokupnoj ribljoj populaciji".

Sajam traje do 7. rujna, a sutra će se održati znanstveni skup na temu "Lovstvo Hrvatske u 21. stoljeću".

(Hina) vs dd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara