Osnutak Dubrovačkoga sveučilišta zaustavljen zbog odluke Fakulteta za turizam

ZAKONSKI postupak za osnivanje sveučilišta u Dubrovniku trenutačno je zaustavljen zbog odluke Fakultetskoga vijeća Fakulteta za turizam i vanjsku trgovinu splitskoga Sveučilišta o odustajanju od sudjelovanja u izvornome projektu osnivanja DISECa (Dubrovnik International Science and Education Centre "Povelje o razvitku Dubrovnika kao međunarodnoga znanstvenog i visokoobrazovnog središta").

Zaustavljanje zakonskoga postupka nikako ne znači da se odustalo od inicijative za osnivanjem dubrovačkoga sveučilišta, ističe se u današnjemu očitovanju Ministarstva znanosti o odluci Fakulteta za turizam i vanjsku trgovinu kojom je taj fakultet odlučio zadržati pravnu osobnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjeća se da je na izvornome projektu DISEC temeljen i Prijedlog zakona o osnivanju sveučilišta u Dubrovniku te dodaje da se odluka Fakulteta za turizam i vanjsku trgovinu o zadržavanju pravne osobnosti protivi prijedlogu osnivanja dubrovačkoga sveučilišta kao moderne institucije visokoga obrazovanja utemeljene na načelima Bolonjske deklaracije.

Kako se navodi, zbog takve odluke Fakulteta za turizam i vanjsku trgovinu, Ministarstvo znanosti i tehnologije namjerava zamoliti dubrovačku gradonačelnicu Dubravku Šuicu da u svojstvu predsjednice DISEC-a sazove sastanak na kojemu bi se razmotrila novonastala situacija.

"Povelju o razvitku Dubrovnika kao međunarodnoga znanstvenog i visokoobrazovnog središta" potpisali su 10. srpnja 1999. u Dubrovniku predstavnici 16 hrvatskih državnih tijela i institucija. Među potpisnicima bio je i Fakultet za turizam i vanjsku trgovinu Sveučilišta u Splitu, a u ime hrvatske Vlade tu je povelju potpisala tadašnja ministrica znanosti i tehnologije Milena Žic-Fuchs.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara