Osuđeni se ne predaje: Jakša Bulić dobio MUP na Upravnom sudu

Foto: Index

JAKŠA BULIĆ, pravomoćno osuđen na 10 i pol godina zatvora zbog pljačke poštanskog kombija u Vranjicu - ne predaje se. Želi dokazati svoju nevinost. "Moram, radi djece", kaže Jakša.

Tvrdi da su mu sve smjestili i da je osuđen na temelju podmetnutog dokaza, rukavice na kojoj su nađeni njegovi biološki tragovi. Nada se da će uspjeti dokazati da je policija naknadno podmetnula njegov dokaz, a to će biti moguće, uvjeren je, kad mu dopuste razgledavanje knjige obrade zahtjeva, tzv. KOZ-a - interne dostavne knjige Odjela za kriminalističku tehniku.

Uprava šuti

Problem je, međutim, što to ne ide lako. Bulić je tražio uvid, no u roku od 60 dana Policijska uprava splitsko-dalmatinska nije mu odgovorila. Tužio ih je Upravnom sudu, koji je odlučio u njegovu korist te naložio ministru Karamarku da u roku od 30 dana odluči o njegovoj žalbi.

Nakon što ih je tužio Upravnom sudu, iz splitske policije poslali su odbijenicu. Nema knjizi pristupa. Pozvali su se na presudu Vrhovnog suda od 13. svibnja 2003. godine, kojom je Bulić osuđen na 10 i pol godina zbog pljačke kombija u Vranjicu.

Upravni sud konstatirao je činjenično stanje i odlučio da se o zahtjevu očituje ministar unutarnjih poslova. Sud je ocijenio da su se ispunile sve pretpostavke za pokretanje upravnog spora radi šutnje uprave, jer upravna tijela nisu u zakonom propisanim rokovima odlučila o žalbi tužitelja. 

Ne može dobiti knjigu da ne ugrozi progon počinitelja kaznenih djela?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interesantno je i zakašnjelo rješenje splitske Policijske uprave. U obrazloženju koje potpisuje donedavni šef Uprave načelnik Josip Bukvić navedeno je da se Bulićev zahtjev odbija jer, sukladno članku 8. stavku 2. Zakona o pravu na pristup informacijama, tijelo javne vlasti može uskratiti pravo na pristup informaciji ako postoje osnove sumnje da bi njezino objavljivanje onemogućilo poduzimanje mjera i radnji radi sprječavanja i otkrivanja kažnjivih djela ili radi progona počinitelja kažnjivih djela.

Imajući u vidu da podnositelj zahtjeva traži razgledavanje knjige obrade zahtjeva za vještačenje, interne knjige u kojoj se evidentiraju raznovrsne kriminalističke tehničke radnje temeljem traženja drugih ustrojstvenih jedinica sudova, u koje se unose i podaci o osumnjičenim osobama, oštećenim osobama, postupanjima u pogledu javnih osiguranja za duži vremenski period, to je temeljem članka 84. stavka 4. Zakona o općem upravnom postupku, vezano za članak 8. stavak 2. Zakona o pravu na pristup informacijama, riješeno kao u dispozitivu rješenja.

Vrlo je nejasno tako ostalo zbog čega Bulić ne može dobiti uvid u knjigu. Svašta se nabrojilo, ali nije dan konkretan razlog zašto se zahtjev odbija. Zar policija misli da bi Bulić uvidom u KOZ onemogućio progon protiv sebe nakon što je odrobijao 10 i pol godina?!  

"Pokajnik je žrtvovao mene, da zaštiti nekog svog"

"Cijelo vrijeme sam tvrdio da sam nevin, ali mi tadašnja situacija nije dozvolila da dokažem svoju nevinost. Svjedok pokajnik nije me ni spominjao istražnom sucu. Prepoznao me je navodno po fotografijama 21. ožujka 2001. godine. Ja sam večer prije priveden, a uhićenje sam potpisao 22-og iz neznanja. Napravili su to tako da ispadne da su svi zahtjevi za vještačenje otišli prije mog uhićenja. Da su me priveli ranije vidi se i po nalazu u vještvu, gdje mi je uzet uzorak krvi 21-og. Na to, očito, nisu mislili. Prije no što je Miroslav Kukanjac odlučio postati pokajnik, nalazi sa mjesta događaja već su bili poslani na vještačenje 20-og. Kad je odlučio postati pokajnik, zapisnik sa mjesta događaja su makli i od jednog napravili dva, i u protokolu, i u ravnateljstvu policije. U tri predviđene rubrike napisali su pet zahtjeva, a knjigu obrade zahtjeva, gdje je nastao akt, mi ne daju", obrazložio je Bulić zašto traži uvid u KOZ. 

Uvjeren je da je pokajnik Kukanjac zaštitio nekog svog, a njega - žrtvovao. "Znao je da sam bio dobar sa prvooptuženim Vujićem. Policija je pomjerila sve datume da bi poslali zahtjeve za vještačenje prije mog službenog privođenja. Službena bilješka govori da sam se branio šutnjom u policiji, što nije istina. Kazao sam im sve što sam rekao i istražnom sucu", priča Bulić.

Želi dokazati da je krivo osuđen i neće, tvrdi, odustati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara