Otvara se istraga protiv ravnatelja FOSS-a

Otvara se istraga protiv ravnatelja FOSS-a
ŽUPANIJSKO tužiteljstvo u Sarajevu prihvatilo je kaznenu prijavu protiv aktualnog ravnatelja Obavještajne službe Federacije Bosne i Hercegovine (FOSS) Ivana Vukšića osumnjičenog za organiziranje napada na predstavnike međunarodne zajednice i domaćih vlasti koji su u travnju 2001. pokušavali provjeriti poslovanje "Hercegovačke banke".

Kako u četvrtak prenose sarajevski dnevni listovi, tužiteljstvo je ocijenilo utemeljenom prijavu protiv Vukšića koju je protiv njega podnijelo federalno Ministarstvo unutarnjih poslova te je Županijskom sudu u Sarajevu podnesen i formalni zahtjev za pokretanje istrage protiv ravnatelja FOSS-a.

Vukšića se sumnjiči za otmicu inspektora federalnog MUP-a i Financijske policije u Grudama 6. travnja 2001. godine što predstavlja teško kazneno djelo uzimanja talaca te za iznudu i ucjenu domaćih i međunarodnih organizacija u BiH.

U kaznenoj prijavi protiv Vukšića navodi se kako je on bio jedan od organizatora izgreda u Grudama kojima se pokušalo spriječiti oduzimanje dokumentacije iz lokalne poslovnice "Hercegovačke banke".

Po nalogu Ureda Visokog predstavnika (OHR) tada je pokrenuta akcija koje je cilj bio spriječiti paralelno financiranje HDZ-a BiH i onemogućavanje projekta tzv. hrvatske samouprave.

Ti su izgredi organizirani uz pomoć Hrvatske demokratske zajednice BiH (HDZ) i operativaca tadašnje Službe nacionalne sigurnosti BiH (SNS) čiji je pripadnik bio i Vukšić.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zbog prijetnje likvidacijom dvojice zarobljenih inspektora federalnog MUP-a zaplijenjena dokumentacija iz banke u Grudama morala je biti vraćena i tek nakon toga taoci su pušteni na slobodu.

Dvojica inspektora kasnije su prepoznala Vukšića kada je on došao u Sarajevo gdje je postavljen na dužnost zamjenika ravnatelja tek utemeljenog FOSS-a koji je imao zadaću objediniti obavještajnu zajednicu u Federaciji.

Inspektori su u istrazi posvjedočili da je Vukšić osoba koja ih je držala kao taoce te ih ispitivala i pred kamerama lokalne televizije tjerala čitati napisane izjave protiv međunarodne zajednice i domaće policije kojima se osuđivao upad u "Hercegovačku banku".

O Vukšićevoj umiješanosti u zbivanja u Grudama svjedoče i video vrpce koje navodno posjeduje međunarodna zajednica.

Ivan Vukšić praktično je prvi čovjek FOSS-a otkako je s te dužnosti u rujnu 2002. godine smijenjen Munir Alibabić kojega je Visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown optužio zbog "curenja dokumenata" medijima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara