Otvoreno posljednjih 45 kilometara ličke dionice autoceste Zagreb-Split

MINISTAR mora, turizma, prometa i razvitka Božidar Kalmeta otvorio je danas posljednjih 45 kilometara ličke dionice autoceste Zagreb-Split od čvora Žute Lokve do čvora Perušića, koji će se za promet otvoriti poslije 14 sati.

Božidar Kalmeta istaknuo je na svečanom otvorenju kako je riječ o autocesti koja ne povezuje samo sjever i jug Hrvatske, nego je važna i za povezivanje Hrvatske s Europom, te za turizam i gospodarski razvoj zemlje.

Okupljenima je pokazao uporabnu dozvolu za dionicu koju je na svečano otvorenje donijela ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić.

"Ovo je velik dan za Liku i čitavu Hrvatsku", rekao je potpredsjednik Hrvatskoga sabora Darko Milinović. To što je dionica, kako je planirano, trebala biti gotova 30. lipnja, Kalmeta je prokometirao riječima: "Dvadeset dana ne znači ništa kad se zna da smo na autocestu čekali 30 godina." Istaknuo je da su za izgradnju autoceste Zagreb-Split zaslužne i prijašnje vlade.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dovršetkom dionice od čvora Žute Lokve do čvora Perušića ispunjen je plan izgradnje za ovu godinu, to jest 177 kilometra autoceste Zagreb-Split.

Dosad je izgrađeno 340 od 380 kilometara autoceste Zagreba-Splita koja bi, kako se predviđa, trebala biti dovršena na ljeto 2005. Još treba dovršiti šest kilometara tunela Male Kapele i tri dionice između Pirovca i Vrpolja, dugačke 34 kilometra.

Prema podacima ovlaštenog ministarstva, 177 kilometara dionica puštenih u promet ove godine stajalo je 7,8 milijardi kuna.

Cestarina za prvu skupinu vozila, to jest osobne automobile od Zagreba do Splita i obrnuto je 136 kuna. Od Zagreba do Male Kapele (sjever) cestarina za osobna vozila je 39 kuna, od Male Kapele (jug) do Pirovca 80 kuna, a od Vrpolja do Splita (Dugopolje) 17 kuna.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara