Ove godine 10 zajedničkih vojnih vježbi oružanih snaga RH i SAD-a

TEMELJEM odluke Hrvatskog sabora tijekom ove godine na teritoriju Republike Hrvatske održat će se 10 zajedničkih vojnih vježbi Oružanih snaga RH i OS Sjedinjenih Američkih Država, a pripadnici hrvatskih Oružanih snaga s američkim će kolegama sudjelovati i na dvije vježbe u inozemstvu.

Tako se po četvrti put, za listopad ove godine planira bilateralna vojna vježba ?CROATIAN PHIBLEX-ADRIATIC SHIELD 04? na području Slunja i području srednjo dalmatinskog akvatorija.

Tijekom svibnja i listopada planira se uvježbavanje postrojbi za specijalne namjene sviju vojski i zajednička obuka padobranaca, na području vježbališta Gakovo. Slična vježba održana je i lani.

Bilateralna vojna vježba, kombinirana taktička obuka površinskih brodova ?PASSEX?, na području srednjo dalmatinskog akvatorija, planira se za lipanj, a vojna vježba ?DIVEX?, na istom području trebala bi se održati mjesec dana ranije. Slične vježbe hrvatska i američka mornarica održavaju već godinama.

Obuka mornaričkih postrojbi za specijalne namjene, na području srednjo dalmatinskog akvatorija, (Split ? Delnice), planira se tijekom ožujka 2004.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

a obuka mornaričkih postrojbi za specijalne namjene, na području srednjo dalmatinskog akvatorija, za studeni.

Zajedničko letenje HRZ i RZ SAD, na području Zračne luke Pula planira se tijekom travnja i listopada kao i obuka za zračno motrenje koje je planirano za lipanj.

Lani su tijekom slične vježbe hrvatski piloti letjeli u američkim zrakoplovima tipa F-16 iz NATO baze u Avianu, a američki u moderniziranim hrvatskim MiG - ovima 21 bis.

U okviru te suradnje u srpnju će se održati i vježba traganja i spašavanja u borbi.

Do sada su pripadnici saniteta hrvatskih Oružanih snaga sudjelovali u nekoliko vježbi izvan Hrvatske, a Sabor je i ove godine odobrio i sudjelovanje pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske u multilateralnim vojnim vježbama izvan teritorija Republike Hrvatske. Riječ je o multilateralnoj vojnoj vježbi sanitetskih postrojbi na području Baltika od 15. do 30. lipnja te vježbi sanitetskih postrojbi ?ADRIATIC PHIBLEX 04-COMFORT?, na području jadranskog akvatorija u Albaniji tijekom kolovoza.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara