Ovo su krivci za pretilost modernog čovječanstva
Foto: 123rf
MOŽDA to već slutite pa se nećete jako iznenaditi kad čujete koga su stručnjaci nedavno okrivili za porast pretilosti u svijetu.
Pretilost je jedna od najvećih bolesti modernog doba, a neosporna je činjenica da su današnji ljudi uistinu deblji, iako se po količini hrane i aktivnosti ne razlikuju mnogo od ljudi koji su živjeli '70-ih godina prošlog stoljeća. Zapravo, nekad su ljudi jeli čak i više, ali nikada nisu bili pretili kao danas.
Do tog su podatka došli stručnjaci Centra za istraživanje i liječenje pretilosti u SAD-u koji su pratili trendove u prehrani 36 400 Amerikanaca, u razdoblju između 1971. i 2008. godine, te trendove o obimu fizičkih aktivnosti ukupno 14 419 osoba, između 1988. i 2006. godine.
Glavni je zaključak da su ljudi u prošlosti jeli praktički isto kao i danas te čak i nisu bili mnogo aktivniji, ali je moderan čovjek svejedno barem deset posto deblji nego prije.
A glavni razlog za to je ono što zapravo već dulje slutimo: krivi su hormoni, pesticidi, antibiotici, odnosno svi oni dodani "otrovi" za koje najčešće i ne znamo u kolikoj ih mjeri jedemo. Takvi dodaci, koje nalazimo u različitim vrstama hrane, utječu na naše hormone te tako vode do neravnoteže i debljanja.
Međutim, iako su to glavni krivci, stručnjaci otkrivaju kako nisu jedini, a dosta okrivljuju moderan način života. Ali tu ne misle na previše sjedenja ili konzumiranja prerađene hrane nego doista na način života pa se tako spominje da je za pretilost u svijetu kriva čak i svjetlost kojoj smo izloženi do dugo u noć. A nije samo svjetlost "noćni" krivac, jer ako ostajemo dulje budni, riskiramo lošiji san, više umora i stresa te noćnu glad, što je zajedno jedan jako veliki krivac neurednog života te samim time i neuredne linije.
Ako se pitate gdje je u ovoj priči genetika, šećeri, prerađena hrana, i oni su svakako na popisu krivaca, kao i sve učestalije korištenje antidepresiva, promijenjena crijevna flora zbog previše mesa "s dodacima" i umjetnih dodataka, a spominju se i drugi krivci.
Među njima su agresivan (lažan) marketing, neinformiranost ljudi, cjenovna dostupnost loše hrane kao i ovisnost o istoj.
bi Vas mogao zanimati
Izdvojeno
Pročitajte još
bi Vas mogao zanimati