Picula i Ferrero-Waldner o bilateralnim pitanjima i ulasku RH U EU

BILETERALNI odnosi, kao i aplikacija Hrvatske za ulazak u Europsku uniju bile su središnje teme razgovora koje su u srijedu u Zagrebu vodili austrijska ministrica vanjskih poslova Benita FerreroWaldner i njezin hrvatski domaćin Tonino Picula..

Šefica austrijske diplomacije u srijedu je boravila u posjetu Zagrebu tijekom kojeg se sastala i s predsjednikom Republike Stjepanom Mesićem.

"Utvrdili smo tijekom razgovora da smo u mnogim područjima napravili pomak, koji je najvidljiviji u bilateralnim gospodarskim odnosima", kazao je Picula na zajedničkoj konferenciji za novinare, ističući da je Austrija najveći investitor u Hrvatsku.

Prema pokazateljima, Austrija je u razdoblju od 1993. do 2002. godine u Hrvatsku investirala između 2.1 i 2.3 milijarde američkih doalra.

Te brojke pokazuju povjerenje austrijskih tvrtki u hrvatsko gospodarstvo, a na političkoj razini Austrija je čitavo vrijeme davala neupitnu potporu hrvatskim poltičkim težnjama, rekao je Picula, izražavajući nadu da će se dobra suradnja Hrvatske i Austrije i dalje odvijati i to ne samo bilateralno već i u okviru regionalnih asocijacija, pogotovo onih podunavskih.

Hrvatska je, podsjetio je Picula, aplicirala za punopravno članstvo u EU i "nadamo se da ćemo i dalje imati potporu Beča" za ulazak u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatski ministar je izrazio nadu da će se i preostala otvorena pitanja između Beča i Zagreba, koja se odnose na poljoprivredu i denacionalizaciju, uskoro riješiti.

"U suradnji dviju zemalja izuzetno su važne perspektive budućeg hrvatskog članstva u EU", kazala je Ferrero-Waldner, ističući kako Austrija za zadovljstvom pozdravlja hrvatski zahtjev za ulazak u članstvo u EU. Hrvatska može računati na punu podršku Austrije na svom putu u EU, dodala je.

Hrvatska i Austrija imaju odlične gospodarske odnose i potrudit ćemo se da to i u budućnosti tako ostane, nastavila je Ferrero-Waldner, dodajući da je strateški interes Austrije da zajedno s Hrvatskom surađuje u područjima gospodarstva, te infrastrukture i turizma. S tim u svezi, austrijska je ministrica naglasila važnost izgradnje željezničke pruge Prag-Linz-Graz-Maribor-Zagreb, i ceste koja bi povezala luke Trst, Kopar i Rijeka.

Ferrero-Waldner posebice je naglasila važnost regionalne suradnje na svim poljima, te zahvalila hrvatskoj Vladi na tome što je organizirala besplatna turistička noćenja za 5.000 Austrijanaca, žrtava prošlogodišnjih velikih poplava.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o Jadranskoj povelji, Picula je kazao da je Povelja već trebala biti potpisana, ali je njezino potpisivanje bilo "sporazumno odgođeno" na molbu SAD-a. "Ta odgoda je izazvala različita špekulacije, a neki su to čak dovodili u vezu i s političkim kažnjavanjem Hrvatske", kazao je Picula.

Novi određeni termin je 2. svibnja, a Povelja će biti potpisana tijekom posjeta američkog državnog tajnika Colina Powella Tirani. Uz Powella i Piculu, dokument će potpisati šefovi diplomacija Makedonije Albanije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara