Picula i Frattini: Visoka razina hrvatsko-talijanskih odnosa

Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Italije Tonino Picula i Franco Frattini u ponedjeljak su, na svojem prvom službenom bilateralnom sastanku, obostrano potvrdili mišljenje o visokoj razini bilateralnih odnosa dvije zemlje, priopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova. L

Picula i Frattini sastali su se u Sarajevu, na margini ministarske konferencije Interreg III A Italija - Jadran.

Prema priopćenju, na sastanku Picule i Frattinija je rečeno kako će Italija tijekom predsjedanja EU u drugoj polovici ove godine pružiti punu podršku RH na putu približavanja EU. Blizina Italije i Hrvatske, kao i razvijeni dobrosusjedski odnosi, jesu dodatni argument za davanje podrške. Italija također želi podržati RH u već započetim reformama i što bržem ispunjavanju kriterija iz Kopenhagena, kaže se u priopćenju

Ratifikacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju je već u postupku u talijanskom Parlamentu. Vlada Talijanske Republike je odobrila sporazum i proslijedila ga u parlamentarnu proceduru prije desetak dana, kaže se u priopćenju.

Tijekom razgovora spomenut je i rad Mješovitog hrvatsko-talijanskog povjerenstva za razmatranje mogućnosti uključivanja talijanskih državljana u postupak denacionalizacije u RH, koje je pokrenuto na zajedničku inicijativu ministra Picule i premijera Berlusconija u rujnu 2002. Ovo je pravno pitanje koje će se rješavati na stručnoj razini i koje neće opterećivati davanje podrške RH za kandidaturu za članstvo u EU, kaže se u priopćenju.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nadalje, na obje strane je naglašena prisutnost volje za rješavanjem otvorenih bilateralnih pitanja, kao što je ratifikacija već potpisanih i potpisivanje usuglašenih i započetih bilateralnih ugovora. Među inima spomenut je Sporazum o prijateljstvu, suradnji i partnerstvu, te Sporazum o praktičnim mjerama povjerenja za izbjegavanje incidenata na moru, kojim bi se, uz uspostavu policijske suradnje dviju država, riješilo pitanje sigurnosti u Jadranskom moru, a proglašavanje zona zaštićenog ribarenja rješavat će se u skladu s najavljenom politikom EU prema ribarstvu.

Prema priopćenju, na kraju razgovora je istaknuto da je i inicijativa Interreg III A, čiji je program predstavljen u Sarajevu, također važan instrument za nastavak suradnje između Zagreba i Rima. S talijanske strane još jednom je naglašeno davanje prioriteta približavanju zemalja zapadnog Balkana euro-atlantskim integracijama tijekom talijanskog predsjedanja EU. Summit u Solunu će biti dobra prilika da i zemlje koje još nisu kandidati, skupa sa zemljama koje se već nalaze u predvorju EU, budu uključene u zajedničke akcije i programe.

Načelno je dogovoreno da se prije preuzimanja talijanskog predsjedanja EU održi još jedan krug bilateralnih razgovora, kaže se u priopćenju.

(Hina) pp rb

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara