Picula: Nova rezolucija UN-a bi ohrabrila i Hrvatsku za Irak

MOGUĆA nova rezolucija Vijeća sigurnosti UNa, koja bi utvrdila odgovorniju ulogu Ujedinjenih naroda u Iraku, ohrabrila bi i Hrvatsku, kao i druge zemlje, za angažman u Iraku, rekao je u ponedjeljak u New Yorku hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula.

Picula će zajedno s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem od utorka sudjelovati u općoj raspravi Opće skupštine UN-a kojom bi trebale dominirati borba protiv terorizma i Irak.

Govoreći u ponedjeljak hrvatskim novinarima Picula je rekao kako sve upućuje na to da će biti potrebna "preciznija i odgovornija" uloga Ujedinjenih naroda u Iraku, što je stvar pregovora Vijeća sigurnosti i saveznika u Iraku.

"Utoliko očekujemo i eventualno pojavljivanje nove rezolucije koja bi možda otvorila put angažmana u Iraku i onim državama koje ovoga trenutka izrazito oklijevaju da se više angažiraju u Iraku", rekao je Picula.

Sjedinjene Države nastoje u Vijeću sigurnosti dobiti rezoluciju koja bi potaknula druge zemlje da pošalju vojsku i financijsku pomoć u Irak, ne prepuštajući mnogo novih ovlasti UN-u, dok neke druge članice Vijeća sigurnosti inzistiraju na važnijoj ulozi Ujedinjenih naroda u Iraku.

Na pitanje hoće li Hrvatska poslati svoje vojnike u misiju stabiliziranja Iraka ako se izglasa nova rezolucija UN-a Picula je rekao da bi "jedna rezolucija Vijeća sigurnosti koja vrlo jasno precizira okolnosti u kojima bi zemlje, šaljući svoje trupe ili bilo kakvu pomoć bile dio tog segmenta Ujedinjenih naroda, svakako olakšala rasprave i u hrvatskoj javnosti, stručnoj i političkoj".

"Iako i ovoga trenutka rezolucijom 1483 se otvara mogućnost da se na određen način sudjeluje u stabilizaciji poslijeratnog Iraka, nova rezolucija koja bi do kraja precizirala odgovornosti buduće uloge Ujedinjenih naroda ne bi osokolila samo Hrvatsku, koja se i odlukama Vlade obvezala da će jedan proces, kojeg smo počeli u lipnju, i dovršiti, nego bi sigurno osokolila i mnoge američke prijatelje i saveznike", rekao je Picula.

Picula je rekao da su hrvatski stavovi poznati američkim prijateljima i da će ih ponoviti i tijekom susreta s američkim državnim tajnikom Colinom Powellom, s kojim se u srijedu u New Yorku sastaje zajedno s ministrima vanjskih poslova još sedam zemalja jugoistočne Europe, te na bilateralnom susretu s podtajnikom za političke poslove Marcom Grossmanom.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Picula je rekao kako se očekuje govor američkog predsjednika Georgea Busha na Općoj skupštini da bi se vidjelo mogu li se "detektirati promjene odnosa američke administracije prema budućoj ulozi Ujedinjenih naroda u Iraku".

"Što se Hrvatske tiče mi smo od početka, pored potpore Americi u borbi protiv terorizma, također iščekivali više homogenosti i konzistentnosti u politici svjetske organizacije", rekao je on. "Da li je svijet prešao onu točku, nakon koje je shvatio da nesporazmi i svađe i nesinkronizirana politika samo otvaraju vrata daljnoj nestabilnosti Iraka, i tko zna već gdje, ostaje da se vidi".

Picula, koji se u ponedjeljak sastaje s ministrima vanjskih poslova Srbije i Crne Gore Goranom Svilanovićem i Igorom Ivanovom, kazao je da će sa Svilanovićem konstatirati napredak u odnosima Hrvatske i Srbije i Crne Gore u posljednje vrijeme.

"Ima neriješenih problema koji još uvijek opterećuju međusobne odnose, pogotovo problem nestalih, ali i problem povratka izbjeglica i njihove imovine," rekao je. Dodao je da je važno i dovršiti utvrđivanje granične crte između dviju država.

Od razgovora s ministrom Ivanovim Picula očekuje konstataciju "da gospodarski odnosi između Hrvatske i Rusije ne idu onim smjerom koji bi mi htjeli".

"Morat ćemo više raditi kako bi dostigli željeni cilj, a to je 100.000 ruskih turista u Hrvatskoj kao i milijarda dolara robne razmjene između naše dvije zemlje", kazao je on.

Sada u Hrvatsku dolazi oko 70.000 ruskih turista, a razmjena je oko 700 milijuna dolara. Hrvatska ima izrazit debalans u robnoj razmjeni s Rusijom.

Picula će na dijelu zasjedanja Opće skupštine posvećenom HIV/AIDS-u reći kako Hrvatska, u kojoj HIV/AIDS nije uzeo maha, može ponuditi drugim zemljama iskustva u informiranju stanovništva o opasnostima od zaraze, prevenciji bolesti i njezinom suzbijanju, ali i od drugih preuzimati iskustva u borbi protiv bolesti.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara