Pitanje NATO-ove uloge u Iraku "nije aktualno" misli Bbarnier

PITANJE NATO-ove uloge u Iraku "nije aktualno", izjavio je u petak novi francuski ministar vanjskih poslova Michel Barnier u Bruxellesu, gdje je sudjelovao na sastanku šefova diplomacija zemalja članica Sjevernoatlantskog saveza.

"NATO nije mjesto na kojemu se trebaju donositi odluke u svezi sa stanjem u Iraku nakon 1. srpnja", kada se planira prijenos ovlasti koalicije suverenoj prijelaznoj vladi, istaknuo je Michel Barnier na kratkom susretu s novinarima.

Michel Barnier, donedavni povjerenik Europske komisije, u petak je prvi put sudjelovao na nekom međunarodnom skupu, kao novi francuski ministar vanjskih poslova. Na toj dužnosti naslijedio je Dominiquea de Villepina, koji je preuzeo ministarstvo unutarnjih poslova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Barnier se također nakratko sastao i s američkim kolegom Colinom Powellom.

Na konferenciji za tisak Powell je podsjetio da su Sjedinjene Države sklone većoj ulozi NATO-a u Iraku, ali je dodao da se to najvjerojatnije neće dogoditi prije 1. srpnja, kada će Irak opet biti suverena država.

Francuska se lani usprotivila ratu u Iraku i bilo kakvo sudjelovanje u stabilizaciji te zemlje uvjetuje jasnim mandatom UN-a i uspostavom legitimne vlade.

Zasad je uloga NATO-a u Iraku ograničena na logističku potporu međunarodnoj postrojbi, pod vodstvom Poljske, ali mnoge članice Saveza žele da se njegov mandat proširi kako bi dale veću legitimnost svojoj nazočnosti u toj zemlji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara