Počela međunarodna konferencija o GMO-u

MEĐUNARODNA konferencija o genetski izmijenjenim organizmima počela je u ponedjeljak u Kuala Lumpuru oštrom kritikom tehnologije koju prikazuju čas kao strašilo, a čas kao odgovor na glad u svijetu.

Organizacija zelenih, Prijatelji Zemlje, otvorila je paljbu izvješćem u kojemu se tvrdi da Monsanto i druge tvrtke specijalizirane za biotehnologiju nisu, unatoč desetogodišnjim nastojanjima, uspjele nametnuti transegensko sjeme i prehrambene proizvode, osim u Sjedinjenim Državama.

Na UN-ovoj konferenciji o biološkoj raznolikosti u Kuala Lumpuru dužnosnici iz više od 80 zemalja razgovarat će o primjeni protokola iz Cartagene koji je donesen u siječnju 2000. u Montrealu, a stupio je na snagu u rujnu 2003. Prema Protokolu, koji je obvezujući instrument Konvencije o biološkoj raznolikosti (1992.), neka država može zabraniti uvoz GMO-a iz opreza.

SAD nije prihvatio sporazum koji je ratificiralo 86 zemalja i Europska unija i zauzima se za prihvaćanje GMO-a u svijetu.

Na konferenciji će se pet dana raspravljati o mogućim rizicima GMO-a i trgovačkoj regulaciji, pa bi se Europljani i Amerikanci mogli sukobiti oko označavanja prehrambenih proizvoda na bazi GMO-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"Bit problema je što potrošači moraju imati izbor", kazao je britanski ministar zaštite okoliša Elliot Morley, zauzimajući se za politiku strogog označavanja uoči mogućeg ublažavanja europskih zakona povezanih s GMO.

Europljani bi htjeli da konferencija poštuje njihove zahtjeve o označavanju genetski promijenjenih sirovina koje se izvoze, ponajprije pšenice, kukuruza i soje, dok se Washington zauzima za minimalne zahtjeve.

Prijatelji Zemlje u izvješću tvrde da nijedna velika zemlja proizvođač GMO-a ne može jamčiti neškodljivost tih kultura, a izgredi koji su se dogodili (kukuruz Starlink, biofarmaceutske biljke) potvrđuju rizik od uvođenja proizvoda zabranjenih za ljudsku prehranu u prehrambeni lanac.

"U prodaji ne postoji nijedna GMO namirnica koja bi bila jeftinija i bolja od njezina prirodnog ekvivalenta, a postojeće kulture GMO-a zahtijevaju više pesticida od konvencionalnih vrsta", kaže se u dokumentu.

(Hina) xvrad ydgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara