Počelo oslobađanje 315 zatvorenika iz Abu Ghraiba, u Najafu niz eksplozija

OSLOBAĐANJE skupine od 315 iračkih zatočenika iz zatvora Abu Ghraib, zapadno od Bagdada, počelo je u petak kada se nastavljaju napetosti u Iraku u svetim šijitskim gradovima Kerbali i Najafu gdje je zabilježeno niz eksplozija.


To oslobađanje skupine od 315 zatočenika najavila je 12. svibnja dužnosnica koalicije u Iraku pod vodstvom SAD-a. Do njega dolazi dan nakon posjeta američkog ministra obrane Donalda Rumsfelda Abu Ghraibu, usred skandala sa snimkama o zlostavljanjima koja su američki vojnici provodili nad iračkim zatvorenicima.

Prvi autobus s više desetaka zatočenika napustio je u 9.20 sati zatvorski prostor, javlja novinar France pressea.

Niz eksplozija velike snage odjeknuo je u petak oko 11 sati po mjesnom vremenu u južnom predgrađu svetog šijitskog grada Najafa, u središnjem dijelu Iraka, malo prije velike tjedne molitve.

Do eksplozija dolazi u trenutku kad je izbila pucnjava između radikalne milicije i koalicijskih vojnika u Najafu u petak ujutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sedam je osoba, među kojima jedan afganistanski hodočasnik, ranjeno u toj pucnjavi, prema prvim podacima iz bolničkog izvora.

U Kerbali je u petak otkazana molitva u mauzoleju imama Husseina zbog napetosti koja vlada u tome svetom šijitskom gradu u kojem se radikalna milicija suprotstavlja koalicijskim snagama.

"Zbog neuobičajenih okolnosti, neće biti molitve u petak u mauzoleju imama Husseina", izjavio je šeik Maitham Rahi, jedan od pomoćnika šeika Abdela Mehdija Al-Karbalaija, predstavnika velikog ajatolaha Ali Sistani.

(Hina) xbnš yrt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara