Počelu suđenje tvorcu virusa Sasser

TVORAC računalnog virusa Sasser koji je početkom prošle godine oštetio operativne sustave diljem svijeta i prouzročio milijunsku štetu priznao je u utorak krivnju po svim točkama optužbe na početku suđenja u sjevernonjemačkom Verdenu.

Devetnaestogodišnjeg Svena J. državno tužilaštvo krivi za sabotažu, promjenu podataka te ometanje rada javnih službi. Tužilaštvu savezne pokrajina Donje Saske su pristigli zahtjevi za odštetom i tužbe 143 oštećenih koji od Svena J. ukupno traže odštetu u visini od 130.000 eura. Pretpostavlja se da su se velike tvrtke, koje su pretrpjele najveću štetu od virusa Sasser, suzdržale od podizanja tužbi iz straha po vlastiti ugled.

Suđenje Svenu J. zatvoreno je za javnost zbog toga što je počinitelj u vrijeme kada je počinjeno kazneno djelo tek napunio 18 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prema riječima glasnogovornice suda, on je u utorak opisao način na koji je virus pušten u opticaj. Prema vlastitim navodima Sven J. je i autor i jednog drugog kompjuterskog virusa pod nazivom "Netsky".

S obzirom da se Svenu J. sudi kao mlađem odraslom, zatvorska kazna je moguća samo u slučaju da sud dokaže "sklonost ka kažnjivim djelima".

Sven J. je u međuvremenu započeo izobrazbu u jednoj tvrtki koja proizvodi softver za sigurnost na internetu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara