Pod sloganom "Pozeleni" danas se u Hrvatskoj obilježava Dan planeta Zemlje

POD SLOGANOM "Pozeleni" danas će se u Hrvatskoj obilježiti Dan planeta Zemlje, koji se svake godine 22. travnja obilježava i u cijelom svijetu.

Slogan je odabrala mreža 30-ak hrvatskih ekoloških udruga "Zeleni forum", kojim žele poručiti i potaknuti građane da se aktivno uključe u zaštitu okoliša na njima najprihvatljiviji način. Uz obilježavanje Dana planeta Zemlje Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva imat će niz akcija i događanja širom Hrvatske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dan planete zemlje obilježava se po cijelom svijetu od 22. travnja 1970., a naziv Earth Day prvi put je upotrijebljen u proglasu gradonačelnika San Francisca 1969. u kojem je odlučeno da se 21. ožujka u gradu i području San Francisca proslavi Dan planete Zemlje. Godinu poslije obilježen je na poticaj senatora Gaylorda Nelsona masovnim demonstracijama za okoliš na sveučilištima i u studentskim domovima diljem SAD-a na kojima je sudjelovalo više od 20 milijuna ljudi. Zbog takve potpore javnosti zaštita okoliša postala je političko pitanje. Važnu ulogu u pitanjima ugroženosti okoliša i potrebe za njegovom zaštitom odigrali su i astronauti iz misije Apolo kad su 1968. fotografirali zemlju u cjelini. Slika malena, plava, krhka i prekrasna planeta postala je omiljenim posterom s milijunskom nakladom.

U Hrvatskoj se Dan planeta zemlje organizirano obilježava od 1990.

I u svijetu se od te godine taj dan počeo jače obilježavati, pa je u proslavama i priredbama sudjelovalo više od 200 milijuna ljudi koji su prepoznali da je zaštita okoliša napokon postala univerzlana javna briga. Ta svjetska pojava dobila je svoj službeni oblik 1992. na Konferenciji UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih udruga koji su uskladili dalekosežan program za promicanje održivog razvoja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara