POGLEDAJTE KARTU Dalmacija u plamenu: Gori na Hvaru, kod Šibenika, Zadra, Benkovca, na Velebitu...

POGLEDAJTE KARTU Dalmacija u plamenu: Gori na Hvaru, kod Šibenika, Zadra, Benkovca, na Velebitu...

Foto: DUZS

DILJEM Dalmacije sinoć i danas izbilo je na desetke požara. Vatrogasci se bore s vatrenom stihijom na više lokacija, a najkritičnije je na otoku Hvaru te kod Benkovca i Biograda na moru. Požar se približio i Zadru.

>> Vatra se približila Zadru, vozači kod Benkovca bježe u suprotnom smjeru po autocesti

>>Veliki požar na Hvaru, zbog vatre kod Benkovca zatvorena autocesta

>>FOTO Gori automobil na autocesti između Zagreba i Karlovca, nastala kilometarska kolona

>>Kod Pirovca nastala kolona duga 10 kilometara, vozači bijesni

Evo gdje su sve u ovom trenutku aktivni požari:

Zadarska županija

- Na širem benkovačkom području aktivno je više požara (na području Popovići, Brgud, Lisičići, Podgrađe, Kožlovac, Ceranje – Vrana), koji su dojavljeni sinoć oko 20:00 sati. Na terenu su sve snage s područja Benkovca, Biograda, DIP Split, DIP Zadar, 72 vojnika NOS-a HKoV-a te izvanredne dislokacije iz Šibensko-kninske županije 6/2, Karlovačke županije 2/1, Zagrebačke županije (s požara Promina preusmjereni na ovaj požar) 14/5. Na putu iz Krapinsko-zagorske županije je 18 vatrogasaca s 4 vozila, Primorsko-goranske županija 17 vatrogasaca s 5 vozila te iz Sisačko-moslavačke županije 24 vatrogasca s 5 vatrogasnih vozila. Iz zraka požare gase 4 Canadaira i 2 AirTractora. Prema informacijama iz OKC MUP-a i ŽC 112 Zadar, evakuirane su 3 osobe iz 2 kuće s Kožlovca i 5 osoba iz naselja Kolarina.

- Aktivan je požar na Velebitu – predio Ćelavac, Modrići, Tulove grede, Sv. Rok za koji je ŽVOC Zadar zaprimio dojavu 12. kolovoza u 13:50 sati. Opožarena je još neutvrđena površina različitog raslinja. Na požarištu su prisutna povremena izdimljavanja, ali požar je pod nadzorom gasitelja. Na terenu dežuraju pripadnici DVD-a Jasenice.

- Aktivan je požar na lokaciji Turanj kod Sv. Filip i Jakov, za koji je dojava zaprimljena 20. kolovoza u 19:50 h. Na terenu su pripadnici JVP Zadar, DVD-a Sv. Filip i Jakov, Sukošan i Galovac te 3 Canadaira i 4 AirTtractora.

Splitsko – dalmatinska županija

- Požar raslinja na području Svilaje između Pribuda i Milešina (Crivac – Čavoglave) za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 12. kolovoza u 14:54 sati, a koji se kasnije proširio i prema drugim mjestima i zaseocima i na područje Šibensko-kninske županije, povremeno se aktivira, ali je pod nadzorom gasitelja. Dežurstvo na požarištu obavljaju pripadnici DVD-a Ružić (4 vatrogasca s dva vatrogasna vozila).

- Aktivan je požar na otoku Hvaru, rt Kabal kod Starog Grada (gusta borova šuma), za kojeg je dojava zaprimljena danas u 11:15 sati. Na terenu su snage s otoka Hvara, a na gašenje su upućena 3 Canadaira (preusmjerena sa zadarskog područja) i 2 helikoptera.

Šibensko – kninska županija

- Požar raslinja na području Promine kod Razvođa, za kojeg je županijski vatrogasni koordinator u ŽC 112 Šibenik dojavu zaprimio 17. kolovoza u 14:58 sati, povremeno se aktivira, ali ne ugrožava naselja. Na požarištu su vatrogasci iz JVP Drniš i Knin, pripadnici Državne vatrogasne intervencijske postrojbe – odjela Šibenik te DVD-a Promina, Biskupija, Pirovac, Drniš – ukupno 24 vatrogasca s 8 vatrogasnih vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ličko – senjska županija

- Požar na lokaciji Jablanac, Starčevića Podi, za kojeg je dojava zaprimljena 18. kolovoza u 6:45 sati, aktivan je na južnom dijelu prema Alanu. Na požarištu su vatrogasci iz DVD-a Krasno i Sveti Juraj.

Županijski stožer civilne zaštite Zadarske županije sastao se u 4.30 sati

Temeljem zahtjeva Županijskog vatrogasnog zapovjednika, Županijski stožer civilne zaštite Zadarske županije sastao se 21. kolovoza 2017. u 4.10 minuta. Povod je izbijanje više požara na otvorenom prostoru na području Zadarske županije tijekom noći s nedjelje na ponedjeljak. Županijski stožer je obišao sva opožarena područja, a tijekom dana požarišta su obišli ravnatelj DUZS-a Dragan Lozančić i glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković, koji koordinira dolazak i angažiranje vatrogasnih snaga s ostalih područja RH.

Sve raspoložive operativne snage aktivne su na terenu, a od ranih jutarnjih sati na požarištima djeluju i zračne snage. U pomoć su pozvani i pripadnici Hrvatske vojske koji su također na terenu. U tijeku je pristizanje vatrogasnih snaga s ostalih područja Hrvatske.

Tijekom noći policija je na zahtjev vatrogasnog zapovjednika iz sigurnosnih razloga evakuirala 5 osoba s područja naselja Kolarina. Premda je vatra na području Turnja bila vrlo blizu stambenih i poslovnih objekata, evakuacija nije bila potrebna.

Mole se stanovnici ugroženih područja da poštuju upute operativnih snaga na terenu kako bi se što učinkovitije obuzdali požari.

Zatvorena autocesta

Zbog požara je za sav promet zatvorena dionica autoceste A1 između čvora Zadar II i Šibenik. Kolona na naplati Zadar II je oko 6 km, na naplati Benkovac (u smjeru Splita) oko 5 km, a na naplati Pirovac (u smjeru Zagreba) oko 9 km. Od 11:30 sati zatvorena je i državna cesta DC27 Benkovac-Stankovci, u Pristegu. Zbog požara su zatvorene i državna cesta ŽC6051 Perušić Benkovački-Kolarina i lokalna cesta Vrana-Ceranje.

Zbog požara su zatvorene ŽC6051 Perušić Benkovački-Kolarina i lokalna cesta Vrana-Ceranje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara