Ponovljeno suđenje za aferu "Sibinj" počinje 4. srpnja

Ponovljeno suđenje za aferu "Sibinj" počinje 4. srpnja

Foto: Arhiva

PONOVLJENO suđenje bivšem zapovjedniku Hrvatske kopnene vojske, umirovljenom generalu Mladenu Kruljcu, bivšem načelniku općine Sibinja Ivici Batiniću i još četvorici okrivljenika koje Uskok tereti za korupciju na štetu te općine i državnog proračuna, počet će 4. srpnja, odlučeno je u sriijedu na pripremnom ročištu na osječkome Županijskom sudu.

Svi su se okrivljenici očitovali da se ne smatraju krivima za kaznena djela iz optužnice Uskoka, a prve glavne rasprave najavljene su za 4., 5. i 6. srpnja, doznaje se na tom sudu.

Vrhovni sud u srpnju prošle godine ukinuo je prvostupanjsku presudu osječkoga Županijskog suda iz ožujka 2014. godine, koji je nepravomoćno proglasio krivim svih šest okrivljenika optuženih za korupciju u kojoj su općinu Sibinj oštetili za 58,2 milijuna kuna, a državni proračun za tri milijuna kuna.

Bivši zapovjednik Hrvatske kopnene vojske, umirovljeni general Mladen Kruljac bio je nepravomoćno osuđen na  godinu i pol zatvora, bivši općinski načelnik Ivica Batinić na šest godina zatvora, a bivši član općinskog poglavarstva Ivan Mišković na pet i pol godina zatvora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poduzetnik Ivan Rimac bio je osuđen na zatvorsku kaznu od tri godine i deset mjeseci, bivši čelnik brodsko-posavskoga HDZ-a Zdravko Sočković na godinu i tri mjeseca zatvora, a autoprijevoznik Željko Garić na dvije godine zatvora.

Zbog sumnje na zloporabu položaja i ovlasti, primanje mita te poticanje na ta kaznena djela, Uskok je šestoricu okrivljenika optužio da su od rujna 2007. do sredine 2008. u Sibinju, Slavonskome Brodu i Karlovcu, protivno odlukama Vlade kojima je općini Sibinj darovano zemljište radi izgradnje zone maloga gospodarstva, omogućili unaprijed dogovorenim tvrtkama i fizičkim osobama stjecanje prava vlasništva nad velikim parcelama visokovrijednoga građevinskog zemljišta ispod stvarne vrijednosti.
Prema optužnici, to im je omogućeno bez preuzimanja bilo kakvih obaveza vezano za početak radova i obavljanje gospodarskih djelatnosti u zoni, a optuženici su im tako pribavili znatnu imovinsku korist.

Teretilo ih se da su, u nakani da prije prodaje zemljišta dodatno povećaju njegovu vrijednost, s generalom Kruljcem dogovorili izvođenje radova, nakon čega je Hrvatska vojska i obavila radove protivno zapovijedi načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga kojom se zabranjuje uporaba inženjerije na radovima koji nisu za potrebe vojske.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara