Poširena istraga u "slušaju Riječke banke"

ŽUPANIJSKO državno odvjetništvo proširilo je istražni zahtjev protiv bivšeg glavnog dilera Riječke banke Eduarda Nodila i bivše voditeljice Odjela deviznih sredstava te banke Snježane Podobnik, doznaje se danas iz županijskog državnog odvjetništva.

Na osnovi izvješća o istrazi kojega je izradio Odjel gospodarskog kriminaliteta PU primorsko-goranske Nodila Državno odvjetništvo sada i službeno sumnjiči da je Riječku banku oštetio za gotovo 98 milijuna dolara. Podobnik se sumnjiči za nešto manji iznos, doznaje se od županijskog državnog odvjetnika Drage Marincela. U proširenju istražnog zahtjeva iz prosinca prošle godine sumnjičena je za prikrivanje oko 54 milijuna dolara gubitka.

Istražni zahtjev danas je dostavljen istražnoj sutkinji Županijskog suda Sajonari Čulina pa se uskoro očekuju nova saslušanja.

Sudsko vještačenje u istrazi o nezakonitostima koja su se u Riječkoj banci događalo od 1997. do 2002. još traje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dio istrage bit će obavljen u Londonu gdje će sutkinja Čulina saslušati djelatnike tvrtke Carr Futures s kojom je bivši predsjednik Uprave Ivan Štokić sklopio Ugovor o trgovanju deviznim novcem. Na osnovi tog ugovora Nodilo je na dan mogao trgovati s iznosima do 80 milijuna dolara (kasnijim izmjenama i do 100 milijuna dolara), a to nije bilo u skladu s unutarnjim bančinim pravilnikom.

Odgovor na zamolbu riječkog suda i obavijest o datumu saslušanja još nije prispio, doznaje se danas na Županijskom sudu.

Uz Nodila i Podobnik, za zloporabu položaja i ovlasti i krivotvorenje službenih dokumenata sumnjiči se Mirta Vlah, koja je, kao i Podobnik, bila voditeljica Odjela deviznih sredstava Banke. Od ožujka do rujna prošle godine bili su u pritvoru, a sada se brane sa slobode.

Bivši predsjednik Uprave Ivan Štokić, član Uprave Borislav Perožić i direktor Direkcije deviznih sredstava Milojko Tankosić pritvoreni su početkom rujna prošle godine. Ako istraga ne bude gotova do početka ožujka, sva trojica, po sili zakona, branit će se sa slobode.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara