Poslodavci se vraćaju pregovorima o izmjenama ZOR-a

NAKON današnjeg sastanka s premijerom Ivicom Račanom Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) odlučila se vratiti pregovorima o izmjenama Zakona o radu (ZOR), tjedan dana nakon što ih je prekinula tvrdeći da Vlada popušta sindikatima.

Predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić objavio je nakon sastanka da se poslodavci vraćaju pregovorima budući da su im pojašnjena sporna pitanja u vezi otpremnina.

Čelnici HUP-a razgovarali su danas s Račanom o otpremninama, radnom vremenu (plaćanju stanke za ručak) i sudjelovanju radničkih predstavnika u nadzornim odborima.

Dogovoreno je da će se u ponedjeljak održati novi sastanak radne skupine za usuglašavanje spornih pitanja oko izmjena ZOR-a, kada će poslodavci doći s konkretnim prijedlozima.

"Čitav posao oko izmjena ZOR-a mogao bi biti završen u ponedjeljak, ako sindikati dotad ne istaknu nove zahtjeve", izjavio je novinarima ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović.

Vlada ostaje pri prijedlogu da radnici sudjeluju u radu nadzornih odbora, ali ostavlja mogućnost fleksibilnijeg rješenja, rekao je Vidović.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vezi otpremnina i otkaznih rokova dogovoreno je da se ta pitanja još razmotre kako bi se eventualno postigao zajednički dogovor u ponedjeljak.

Vlada ostaje pri stajalištu da se radnicima koji imaju do 20 godina staža ne smanjuju otpremnine.

Kada je riječ o radnom vremenu, odnosno plaćanju stanke za ručak, Vidović smatra da se to pitanje ne može riješiti samo izmjenama ZOR-a, već se tu radi o ugovaranju posla kroz cijenu sata.

Mudrinić je dodao da ZOR treba staviti u kontekst stvaranja uvjeta za povećanje konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, a jedina prava zaštita radnika dolazi kroz ulaganje i razvijanje poduzetništva.

Upozorio je da bi se administrativnim potezima mogao privremeno zaštiti status zaposlenih, ali time bi se ugrozilo otvaranje tisuća novih radnih mjesta.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara