Građani nisu oduševljeni Vladinom idejom kako stati na kraj lihvarima: To se mora zabraniti!

Piše: Media Servis, Me.M.
petak, 20.7.2012. 18:37
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Građani nisu oduševljeni Vladinom idejom kako stati na kraj lihvarima: To se mora zabraniti!

Foto: Ilustracija

MOŽE li Vlada stati na kraj lihvarskim kreditima? Kontrolu i financijski nadzor lihvari su do sad izbjegavali spuštanjem limita ispod 1.500 kuna, no ministar financija Slavko Linić je rekao stop: i za takve će pozajmice trebati licenca ministarstva financija, a kamata je ograničena na 12 posto.

Tražite brzu pozajmicu, nisku kamatu, kredit bez jamaca i puno papirologije? Dovoljno je samo okrenuti broj telefona s papirića na bilo kojem stupu, u tramvaju, na kolodvoru ili putem interneta. I to onda zvuči otprilike ovako:

Podignuti novi kredit da bi se vratio stari kredit

Da 'naš' kreditor ima licencu ministarstva financija - i nije zvučalo baš uvjerljivo. No ona će od sad trebati i za pozajmice do 1.500 kuna. Vlada tako pokušava stati na kraj lihvarima koji su do sada iskorištavali tzv.rupu u zakonu o potrošačkom kreditiranju. A to je izgledalo ovako: lihvari bi vam odobrili i veći iznos kredita koji bi tad lomili na manje iznose. Zna to i Goran iz Zagreba.

"Ako uzmeš, primjerice, 1.500 kuna ide ti 200-300 kuna. Ako vratiš sljedeći mjesec, vratiš 1.800 ili vratiš samo samo kamatu, glavnica ostaje. Ako nemaš za vratiti sve, plaćaš samo kamatu, a kad imaš onda vratiš kamatu i glavnicu i to je to", pojašnjava Goran za Media Servis.

Da bi riješili jedan kredit građani su nerijetko dizali još jedan i tako dolazili do ruba. Vlada stoga pokušava uvesti reda u ponudu kredita te novim Zakonom o potrošačkom kreditiranju limitira kamatu na 12 posto i uvodi obaveznu licencu.

Udruga Potrošač: Vlada nije napravila dovoljno

"To su oni brojni papirići koji su se lijepili po stupovima i tramvajskim stajalištima tako da ovaj zakon, osim što štiti jednu višu vrijednost ima i povoljan kolateralni učinek jer spriječava, odnosno destimulira uništavanje komunalne javne imovine, zaključio je premijer Milanović. Da Vlada ipak nije poduzela dovoljno, smatra Ilija Rkman iz udruge Potrošač.

"Građani jednostavno ne znaju, ali ni državne institucije ne znaju tko stoji iza tih nekoliko telefonskih brojeva jer je to zavaravajuće i nedopušteno oglašavanje. To je trebalo zabraniti", smatra Rkman. No, čini se kako vladinom odlukom građani pak nisu pretjerano impresionirani.. Poslušajte što na to Hrvati kažu:

Komentari (27)
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.

 • DundoMare68   Objavljeno prije 3 godine
   Kad vidim tebe s kojim žarom banaš ljude i spriječavaš ih da izreknu svoje mišljenje... 


 • Krozer   Objavljeno prije 3 godine
   Ništa novo, to sa bitno višim cijenama nego u matičnim zemljama je isti slučaj i u Lidlu, Kauflandu, Baumaxu, Lesnini, ma sa svima, oni kao da misle da je dovoljno da samo donesu naziv svoje firme i da ćemo mi odmah pasti u ekstazu od oduševljenja!


 • Xpbatuha   Objavljeno prije 3 godine
  Naravno. Samo što je ova tupava teza dvostruko samoreferencirajuća. Budući da nije bitno što se govori, onda ni ono što je izgovorio nije bitno...pa cijelu tezu možemo zanemarit. A budući da je bitno tko govori, onda opet nije bitno, jer je to ON izgovorio...pa je opet možemo zanemarit. 


 • Xpbatuha   Objavljeno prije 3 godine
  Ukoliko je suditi po Linićevim prognozama o rastu BDP za 0.8%, da bi se nakraju ispostavilo da će biti pad BDP-a za 1.6%, svi ovi sa Ezo.Tv-a bi komodno mogli bit ministri, a premjer bi moga bit Theo M. Ljubić, rečeni "crveni mag".


 • carlos_marin   Objavljeno prije 3 godine
  a kad ce zabranit ezo.tv i ostale sarlatane koji glupoj rulji cupaju ono malo love?


 • Xpbatuha   Objavljeno prije 3 godine
  Ja više uopće ne slušan šta pričaju ovi iz Vlade, zato jer se držin Čačićevog poučka: "Nije bitno što se govori, neko tko."Prema tome, ne triban slušat šta pričaju, budući da to nije bitno, a znan tko su.


 • DundoMare68   Objavljeno prije 3 godine
   Ne znam, postao sam skeptičan.Čuda reči, malo hasna. 

Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije