Potpisan program kulturne suradnje između Hrvatske i Albanije

IZMEĐU Hrvatske i Albanije danas je u Ministarstvu kulture potpisan Program kulturne suradnje za razdoblje od 2003. do 2005., kojim bi se trebala unaprijediti suradnja muzeja, galerija, kazališta, nacionalnih knjižnica.

Program kulturne suradnje potpisali su u ime hrvatskog Ministarstva kulture ministar Antun Vujić, a u ime albanskog Ministarstva kulture, mladeži i sporta ministrica Arta Dade.

Potpisani program važan je korak u jačanju suradnje Hrvatske i Albanije, rekla je Dade, dodavši da, čuvajući vlastite kulturne identitete, obje zemlje mogu puno ponuditi Europi. Izrazila je nadu da će se dosadašnja suradnja proširiti na knjižnice i muzeje.

Ministar Antun Vujić drži da taj program označava "produbljivanje iznimno prijateljskih odnosa" Hrvatske i Albanije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Po njegovim riječima, u proteklom razdoblju aktivnosti dogovorene programom kulturne suradnje potpisanim u Tirani 1996., nisu u cijelosti bile realizirane. Vujić je izrazio uvjerenje da će se sada ta suradnja intenzivirati, osobito na području kazališta, knjižnica, arhiva, filmskih koprodukcija.

Programom bi se trebala unaprijediti i razmjena mladih hrvatskih i albanskih glazbenika na međunarodnim natjecanjima u te dvije zemlje, suradnja na području izdavaštva, razmjena znanstvenih i književnih prevoditelja te suradnja hrvatskih i albanskih stručnjaka za zaštitu i očuvanje kulturne baštine.

Tijekom boravka u Zagrebu albanska ministrica Arta Dade posjetit će Arheološki muzej i Triennale grafike.

(Hina) ag az

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara