potpisano pismo namjere o suradnji istarske i primorsko-GORANSKE ŽUPANIJE

Primorskogoranski i istarski župan Zlatko Komadina i Ivan Jakovčić potpisali su danas pismo namjere o suradnji dviju županija kojim je, među ostalim, dogovoren osnutak radne skupine za izradbu prijedloga izmjena Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi.

Nastavak suradnje dogovoren je danas na radnom sastanku izaslanstva Istarske i predstavnika Primorsko-goranske županije, kazao je na konferenciji za novinare Jakovčić.

Županije će surađivati u području zdravstva, školstva, turizma, poljoprivrede te u promicanju bolje lokalne i područne samouprave.

Jakovčić je rekao da su razgovarali i o gospodarstvu, nezaposlenosti, razvoju turizma i industrije, zaštiti okoliša, prometnoj povezanosti i zajedničkim prometnim pravcima te potrebi jače područne suradnje.

Slažu se da je Ustav omogućio kvalitetan razvoj područne uprave, ali da ustavna rješenja nisu unesena u zakone.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga će Primorsko-goranska i Istarska županija osnovati radnu skupinu koja će izraditi i predložiti nova zakonska rješenja, tj. izmjene Zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, kako bi lokalna uprava dobila veće gospodarske ovlasti.

Komadina je rekao da dvije županije dobro surađuju, a da će potpisivanjem pisma namjere ta suradnja dobiti i institucijsku potporu.

Nezadovoljni smo brzinom decentralizacije uprave i razinom prenesenih ovlasti na jedinice lokalne samouprave. S druge strane, riječ je o županijama koje mnogi smatraju najrazvijenijima i u kojima se o nacionalnim manjinama posebno skrbi, kazao je Komadina.

Na novinarsko pitanje kakav će biti odnos županija u novom područnom ustroju i gdje bi moglo biti novo područno središte, Komadina je odgovorio da su dvije županije ´sklopile pakt o nenapadanju´.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara