54.162.121.80 US
 

Potvrđena nagodba s Uskokom: Doktor Rubala ide u zatvor na dvije godine

KLJUČNI PODACI
  • Rubala je kao dio nagodbe dao svoj stan na Trgu Maršala Tita te još oko 80.000 eura
Piše: Media Servis/I.M.
četvrtak, 29.11.2012. 12:58
Smanji veličinu slova Tekst Povećaj veličinu slova

Foto: Ranko Šuvar/Cropix

POTVRĐENA je nagodba doktora Drage Rubale i Uskoka temeljem koje će Rubala zbog sređivanja lažnih invalidskih mirovina u zatvor na dvije godine. Osim toga, Rubala je kao dio nagodbe dao svoj stan na Trgu Maršala Tita te još oko 80.000 eura, doznaje se od njegovog odvjetnika, Ante Madunića.

"Mi smo prije pola godine sklopili nagodbu gdje je gospodin Rubala za ono što mu se stavlja na teret dobio dvije godine zatvora. Za protupravnu imovinsku korist je državi vratio 79.320 eura, a dao je i još jedan stan koji je procijenjen na oko 1,6 milijuna kuna za sve kaznene prijave koje nisu procesuirane", kaže Madunić.

Rubala sada čeka izdržavanje kazne. "On je već nešto bio u istražnom zatvoru. Kad će biti pozvan i kad bude nužno da ide na izdržavanje, naravno da će otići na izdržavanje i kao i drugi osuđenici. Provest će onoliko koliko će se smatrati da je nužno", istaknuo je Madunić.

U pritvoru bio gotovo tri mjeseca

Rubala je nakon otkrića afere s lažnim invalidskim mirovinama u pritvoru zbog opasnosti utjecaja na svjedoke, ponavljanja djela i mogućnosti bijega boravio gotovo tri mjeseca, od 8. listopada do 29. prosinca prošle godine.

Na slobodu je pušten u 150 tisuća eura jamčevine. Sudu je prije izlaska iz pritvora morao predati hrvatsku i slovačku putovnicu te se redovito morati javljati sucu, a ne smije ni napuštati zagrebačko područje.

Uskok u slučaju lažnih invalidskih mirovina podignuo optužnicu protiv Ostoića, Rubale i još 67 osoba

Podsjetimo, nakon provedene istrage Uskok je sredinom lipnja ove godine pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv 69 osoba koje se tereti za primanje i davanje mita za sređivanje lažnih invalidskih mirovina.

Prvookrivljeni u slučaju je, podsjetimo, 66-godišnji liječnik i ovlašteni sudski vještak varaždinske područne službe HZMO-a Ivan Ostoić, dok je drugookrivljeni poznati 64-godišnji radijski i televizijski voditelj doktor Drago Rubala, bivši načelnik Odjela medicinskog vještačenja HZZO-a.

Ostoića, Rubalu i još 67 osoba Uskok tereti za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, primanje i davanje mita, zloporabu položaja i ovlasti, protuzakonito posredovanje te pomaganje u primanju mita i protuzakonitom posredovanju.

Invalidska mirovina po cijeni od 1.750 do 7.500 eura

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Optužnicom se Ostoiću i Rubali stavlja na teret da su od kolovoza 2010. do listopada 2011. godine u Varaždinu i Zagrebu, okupili i u zajedničko djelovanje povezali još šest osoba s ciljem da zainteresiranim osobama osiguraju stjecanje prava na invalidske mirovine bez obzira da li ostvaruju uvjete za te mirovine, uz plaćanje novčane naknade u iznosima od 1.750 do 7.500 eura.

Kako se navodi u Uskokovoj optužnici, sukladno planu grupe, trećeokrivljenik, 46-godišnji Zoran Primorac, pronalazio zainteresirane osobe za stjecanje invalidske mirovine, od njih primao novac, ugovarao im sastanke s Ostoićem i prikupljao potrebnu medicinsku dokumentaciju.

Četvrtookrivljenik, 35-godišnji Roman Slunjski, također je pronalazio zainteresirane osobe koje je upućivao Primorcu. Petookrivljena u slučaju je 67-godišnja Ostoićeva supruga, liječnica Dubravka Margeta-Ostoić, koja je isto tako pronalazila zainteresirane osobe te ih upućivala svom suprugu na liječničke preglede radi pribavljanja nužne medicinske dokumentacije za pokretanje postupka za dobivanje invalidske mirovine i primala od njih novac kojeg je predavala suprugu.

I u Stručnom povjerenstvu za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti HZMO-a imali "svoje ljude"

Nakon toga su, sukladno prethodnom dogovoru, Ostoić i Rubala razmatrali prikupljenu medicinsku dokumentaciju, davali upute zainteresiranim osobama o daljnjim medicinskim pregledima i pribavljanju medicinske dokumentacije na temelju koje će se ishoditi invalidska mirovina.

Potom su zainteresirane osobe pribavljenu dokumentaciju dostavljale Ostoiću koji im je davao pozitivne nalaze i mišljenje o postojanju invalidnosti, općoj i trajnoj ili profesionalnoj nesposobnosti za rad, a zatim je Rubala, koristeći se poznanstvom sa šestookrivljenom, 58-godišnjom Dragicom Čvorig, glavnom administratoricom Stručnog povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti HZMO-a, osiguravao da predmete koje su on i Ostoić pripremili dobije u ruke Vijeće sastavljeno od "njihovih" članica povjerenstva.

Naime, Čvorig je zaprimala predmete i obavještavala o njima osmookrivljenu u slučaju, 66-godišnju Vinku Luetić Herman, predsjednicu Stručnog povjerenstva za reviziju nalaza i mišljenja o invalidnosti HZMO-a, a Herman je potom sporne predmete dodjeljivala u rad Vijeću kojemu je ona bila predsjednica, a sedmookrivljena 59-godišnja Nevia Buković članica. One su potom za novčanu naknadu potvrđivale pozitivna mišljenja Ostoića i drugih vještaka područnih službi HZMO-a.

Novac dobiven od ostalih okrivljenika, sukladno prethodnom dogovoru, međusobno je dijelilo prvih osmero optuženih u slučaju. Uskok je u optužnici, sukladno Zakonu o oduzimanju imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom i prekršajem, predložio oduzimanje protupravno stečene imovinske koristi od okrivljenika.

Komentari
Komentari na forumu objavljuju se u realnom vremenu i Index.hr ne može se smatrati odgovornim za izrečeno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.
Vezano
Vijesti  |  Tagovi
Najpopularnije
Danas  |  Jučer  |  Tjedan
Najnovije