"Povratak kralja" najgledaniji u SAD-u proteklog vikenda

KAO VOJSKA orka, gledatelji su proteklog vikenda pohrlili u kina diljem svijeta kako bi uživali u spektaklu "Gospodar prstenova: Povratak kralja", hvaljenom završetku unosne trilogije redatelja Petera Jacksona.

Bajkovita saga zaradila je na ulaznicama 125,1 milijun dolara u prvih pet dana prikazivanja u SAD-u i Kanadi, oborivši nekoliko rekorda, izjavio je distributer filma New Line Cinema.

Film je zaradio još 121 milijun dolara u drugih 28 zemalja. S ukupnom dosadašnjom zaradom od 246 milijuna, mogao bi zaraditi 470 milijuna do kraja sljedećeg vikenda, rekao je Rolf Mittweg, predsjednik svjetskog marketinga i distribucije New Linea.

Nakon toga, uspjeh će ovisiti o različitim čimbenicima kao što su preporuke gledatelja i nominacije za Oscara, kaže on.

Prvi nastavak, "Prstenova družina", zaradio je nakon premijere u prosincu 2001. ukupno 865 milijuna dolara u cijelom svijetu, dok je film "Dvije kule" godinu dana kasnije zaradio 921 milijun. Uz pohvale kritičara, koji ga ubrajaju među najbolje filmove svih vremena, i gorljivo iščekivanje obožavatelja, "Povratak kralja" u Sjevernoj Americi daleko premašuje svoje prethodnike.

Utržak od 73,6 milijuna dolara od petka do nedjelje najveća je trodnevna zarada za bilo koju filmsku premijeru u prosincu i nadmašuje film "Dvije kule" sa zaradom od 62 milijuna dolara. Isto tako, treći je po redu u 2003. godini, nakon "The Matrix Reloaded" (91,8 milijuna dolara) i "X2: X-Men United" (85,6 milijuna). Petodnevna zarada također je najbolja među premijerama od srijede, nadmašujući rekord od 105 milijuna koji je 1999. postavio film "Ratovi zvijezda: Epizoda I - Fantomska prijetnja".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
To predstavlja i 24 posto veću zaradu od petodnevnog utrška filma "Dvije kule", 102 milijuna dolara, koji je ukupno u SAD-u zaradio 341 milijuna dolara.

"Prstenova družina" zaradila je 47,2 milijuna u prva tri dana, 94 milijuna u pet dana (uključujući Božić), a ukupno 314 milijuna. Svi su filmovi snimljeni na Novom Zelandu za oko 100 milijuna svaki, a distribuira ih New Line Cinema.

Druga premijera ovog vikenda, drama iz 1950-ih s Juliom Roberts u glavnoj ulozi, "Mona Lisa Smile", na drugom je mjestu po zaradi, s tek 12 milijuna zarađenih u prva tri dana.

Film je časopis Entertainment Weekly ocijenio jednim od najgorih ove godine, a Roberts u njemu glumi profesoricu umjetnosti koja želi svoje učenice osloboditi društvenih stega. Vrijedan 65 milijuna dolara, film tvrtke Columbia Pictures cilja na žensku publiku, koja bi se trebala pojaviti u kinima u nadolazećim tjednima.

Vodeći film prošlog vikenda, "Somethings Gotta Give" tvrtke Columbia s Jackom Nicholsonom u naslovnoj ulozi pao je na 3. mjesto sa zaradom od 11,5 milijuna. U prva dva vikenda zaradio je 33,5 milijuna. Među prvih pet mjesta su "Posljednji samuraj" s Tomom Cruiseom i zaradom od 7,3 milijuna trećeg vikenda, te komedija "Stuck On You" s 5,4 milijuna nakon dva vikenda.

Prvih 12 filmova ukupno je utržilo 134 milijuna dolara tijekom tri dana, prema podacima tvrtke Exhibitor Relations. To predstavlja povećanje od 66 posto od prošlog vikenda, no samo jedan posto od istog vikenda prošle godine, kad je film "Dvije kule" bio na prvom mjestu.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara