Powell, Juščenko i Bono među kandidatima za Nobela

Najmanje 166 osoba i organizacija nalazit će se među ovogodišnjim kandidatima za Nobelovu nagradu za mir, objavio je u srijedu Institut Nobel, a francuska agencija AFP navodi da popis uključuje bivšeg američkog državnog tajnika Colina Powella, ukrajinskog predsjednika Viktora Juščenka, irskog rokera Bono Voxa i Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA). L

"Broj kandidatura nije konačan. Nastavljamo primati još neke, ovisno o poštanskim uredima", izjavio je Geir Lundestad, direktor norveškog Instituta Nobel.

Lista predloženih obuhvaća već 137 pojedinačnih kandidatura i 29 organizacija. Prošle godine dosegla je rekordnu brojku od 194.

Osobe koje smiju predložiti kandidata - parlamentarci i ministri svih zemalja, bivši dobitnici, neki sveučilišni profesori - smjeli su to napraviti do 1. veljače.

Pet članova Nobelova odbora imat će mogućnost predložiti vlastite kandidate na prvom sastanku predviđenom za 22. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Njihov identitet drži se u tajnosti ali među vjerojatnim kandidaturama spominju se bivši američki državni tajnik Colin Powell, ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko i gruzijski Mihail Saakašvili te Bono, pjevač irske skupine U2. Tu su i Papa Ivan Pavao II. i bivši češki predsjednik Vaclav Havel.

Zbog svojih nastojanja u Iranu i Sjevernoj Koreji, Međunarodna agencija za atomsku energiju također je spomenuta.

Nobelov odbor odabir završava općenito u rujnu, a ime pobjednika objavljuje se oko polovice listopada. Nagrada se tradicionalno dodjeljuje u Oslu 10. prosinca, na obljetnicu rođenja njezina utemeljitelja, švedskog znanstvenika Alfreda Nobela.

Prošle je godine Nobelova nagrada za mir, koja se sastoji od diplome, zlatne medalje i čeka vrijednog 10 milijuna švedskih kruna (oko 1,1 milijun eura), pripala Kenijki Wangari Maathai, prvoj Afrikanki i prvoj ekologinji koja prima tu uglednu nagradu.

(Hina) xbnš ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara