predavanje direktora 50. venecijanskog biennala f. bonamija u kic-u

Umjetnički direktor jubilarnog 50. venecijanskog biennala Francesco Bonami večeras je pred zagrebačkom publikom u KICu održao predavanje pod nazivom "Diktatura gledatelja" iznoseći svoju koncepciju i viđenje suvremene umjetnosti danas. L

Ugledni svjetski stručnjak na području suvremene umjetnosti prvi put boravi u Zagrebu, kao gost Muzeja suvremene umjetnosti, kako bi se upoznao i s hrvatskom suvremenom scenom.

Bonami je u izlaganju razmotrio ulogu gledatelja u procesu "konzumacije" umjetničkog djela na velikim smotrama suvremene umjetnosti.

Tu se ubraja i jubilarni 50. venacijanski biennale, kojem je na čelu, kao najstarija i jedna od najuglednijih izložaba suvremene umjetnosti u svijetu. Podsjetio je da je izložbu dosad vidjelo više od 600.000 posjetitelja što je 15 posto više nego na prošlom biennalu. Za 50. Biennale je utrošeno oko osam milijuna eura, a izložba će biti otvorena do 2. studenoga 2003., napomenuo je.

Glavna tema 50. Biennala su "Snovi i sukobi", a podnaslov "Diktatura gledatelja" o čemu je Bonami rekao kako mu namjera bila vratiti gledatelju kontrolu vlastitog pogleda i imaginacije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gledatelj postaje 'diktatorom' kroz vlastito iskustvo izložbe, pronalazeći i gradeći sam interpretativni ključ za razumijevanje izložbe, ostvarujući individualni put, koji se bitno razlikuje od bezobličnog pojma 'publike', rekao je Bonami.

Ustvrdio je da je u posljednja dva desetljeća koncept blockbuster izložaba preuzeo vodeću ulogu u odnosu na individualno iskustvo pojedinog umjetničkog djela, a neposredan odnos između gledatelja i djela je nadomješten tematskim osjećajem 'izložbe' koje je postala događaj sama po sebi, negirajući kreativnu napetost između djela i umjetnika i gledatelja i djela.

Posjetitelje KIC-a proveo je kroz 50. Biennale putem kompjutorske prezentacije radova suvremenih umjetnika među kojima su bili i radovi Andya Warhola iz 60-ih, ali i brojnih suvremenih umjetnika današnjice.

Francesco Bonami je rođen u Firenci 1955. Osim što je umjetnički direktor 50. venecijanskog biennala, viši je kustos u Muzeju suvremene umjetnosti u Chicagu gdje i živi te umjetnički direktor u Torinu i u Firenci. Trenutno radi na nekoliko projekata među kojima je "Wish you were here! Tourism and the art of people moving" čikaškog muzeja.

(Hina) bdj mć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara