Predsjednički izbori u Alžiru - Bouteflika slavi pobjedu

PRISTAŠE alžirskog predsjednika Abdelaziza Bouteflike objavile su njegovu pobjedu u prvom krugu predsjedničkih izbora održanom u četvrtak, na kojem su mu se suprotstavila petorica kandidata od kojih ga neki već optužuju za izbornu prijevaru, javlja u petak France presse.

Iako alžirske vlasti još nisu objavile rezultate izbora, Bouteflikine pristaše tvrde da je alžirski predsjednik potukao svoje protukandidate u svim izbornim jedinicama, čak i u nemirnoj Kabyliji gdje pobuna protiv središnjih vlasti tinja već tri godine.

Nacionalni radio objavio je da je Bouteflika u velikoj prednosti pred ostalim kandidatima u većini departmana.

Službeni rezultati izbora očekuju se tijekom dana.

Tisuće Bouteflikih pristaša izbornu su pobjedu tijekom noći bučno proslavili na ulicama glavnog alžirskog grada.

Međutim, optužbe o izbornoj prijevari pojavile su se i prije kraja glasovanja. Glavni Bouteflikin suparnik, bivši premijer Ali Benflis i još dvojica kandidata - radikalni islamist Abdallah Djaballah i predstavnik laičke struje Said Sadi ustvrdili su da, prema informacijama s kojima raspolažu, nijedan od šestorice kandidata neće biti izabran u prvom krugu.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Organizirali su i prosvjed na kojem se u četvrtak navečer u Alžiru okupilo stotinjak ljudi, no rastjerala ih je policija.

Izbori za trećeg predsjednika u pluralističkom Alžiru protekli su mirno, osim u Kabyliji, na istoku zemlje, gdje su zabilježeni manji incidenti. Šestotinjak birališta u toj je regiji napadnuto ili nije ni otvoreno, no to nije bitno utjecalo na tijek glasovanja.

Na nacionalnoj razini, na izbore se odazvalo 58 posto glasača, uključujući emigraciju. Na predsjedničkim izborima 1999. odziv je iznosio 60 posto.

Na izbore je bilo pozvano 18 milijuna Alžiraca koji su mogli glasovati na 40.000 biračkih mjesta.

Alžirska vojska na ovim je izborima prvi put bila nepristrana. Njezin zapovjednik, general Mohamed Lamari, rekao je u nekoliko navrata da vojska ne podržava niti se protivi bilo kojem kandidatu.

Izbore su nadgledala 124 strana promatrača.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara