Predsjednik Mesić odlikovao vijećnike I. zasjedanja ZAVNOH-a

PREDSJEDNIK Stjepan Mesić odlikovao je devetoricu vijećnika Prvog zasjednja ZAVNOH-a Redom hrvatskog pletera u povodu 60. obljetnice zasjednja, od kojih troje nisu bili nazočni današnjoj svečanosti uručenja odlikovanja u Uredu Predsjednika. 

Odlikovani su Šime Balen, Marko Belinić, Ivan Kranželić, Milka Livada, Mauricije - Moro Magašić i Simo Todorović, a svečanosti uručenja odlikovanja nisu nazočili Milka Bogunović-Lovrić, Ivan Kukoč i Savo Zlatić. Predsjednik Mesić je istaknuo da je Hrvatska dala velik prinos borbi protiv fašizma, a ZAVNOH i njegovi vijećnici imali su veliku povijesnu ulogu.

Odluke ZAVNOH-a su na više načina presudne za razvoj Hrvatske, jer su omogućile kontinuitet hrvatske državnosti i bile temelj za ustav iz 1974. a on temelj za međunarodno priznanje Hrvatske, dodao je Mesić, istaknuvši kako je "na antifašističkim načelima izgrađen međunarodni poredak nakon Drugoga svjetskog rata".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ponosni smo što smo bili vijećnici, antifašisti i partizani, rekao je Mauricije - Moro Magašić. Dodao je da su u borbi protiv okupatora fašista, domaćih izdajica ustaša i četnika te kvislinga, na temeljima antifašističke borbe osnovani narodnooslobdilački odbori koji su ostvarili velike uspjehe.

Magašić je zaželio brži razvoj Hrvatske kao demokratske, socijalne i europske države. Prva sjednica Zemaljskog antifašističkog vijeća Narodnog oslobođenja Hrvatske (ZAVNOH) "kao vrhovnog političkog predstavništva Hrvatske" održana je 13.-14. lipnja 1943. u Otočcu i na Plitvičkim jezerima, s koje je poslan "Proglas narodima Hrvatske".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara