Predsjednik Mesić odlikovao zaslužne građane i institucije

U POVODU Dana hrvatske državnosti, 25. lipnja, hrvatski predsjednik Stjepan Mesić danas je odlikovao niz građana i institucija za poseban doprinos ukupnom razvitku Republike Hrvatske.

Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi odlikovani su skladatelj Fedor Kopsa i prvakinja Opere osječkog HNK Gita Šerman-Kopljar.

Istim odličjem odlikovani su i Robert Greenwood, Dana Luebke, Anne Markham te Vojin Perić, no oni nisu nazočili današnjoj svečanosti, pa će im odličja biti dodijeljena naknadno.

Za osobite zasluge za šport, Redom Danice hrvatske s likom Franje Bučara odlikovan je član predsjedništva Športskog društva "Primorje 08" Zdravko Ćiro Kovačić.

Istim odličjem odlikovani su i veslači Nikša i Siniša Skelin, brončani hrvatski olimpijci, no oni su također ispričali svoj nedolazak.

Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za osobite zasluge za zdravstvo, socijalnu skrb i promicanje moralnih društvenih vrednota odlikovani su defektologinja Gordana Borčić, ravnateljica Centra za rehabilitaciju Zagreb Vesna Muraja te gvardijan franjevačkog samostana u Vukovaru Zlatko Špehar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Isto odličje naknadno će biti uručeno Helmutu Lechneru, Henryu Leeu i Georgeu Weberu.

Redom hrvatskog pletera, za osobit doprinos razvitku i ugledu RH i dobrobiti njezinih građana odlikovan je direktor izgradnje mosta preko Rijeke dubrovačke Dominik Brigović.

Isto će odličje naknadno biti uručeno Ekkehardu Boachleu.

Za izniman doprinos razvitku odnosa RH i hrvatskih građana s drugim državama i narodima, kroz pružanje nesebične humanitarne pomoći Hrvatskoj u vrijeme Domovinskog rata i u poratnom razdoblju Redom hrvatskog trolista odlikovana je Kassandra Vartell, kojoj će odlikovanje također biti uručeno naknadno.

Povelju RH za osobit doprinos znanstvenom, kulturnom, gospodarskom i drugom razvitku zemlje predsjednik Mesić je uručio predstavnicima Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski, Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te Udruzi slijepih Brodsko-posavske županije.

Čestitajući odlikovanima, Mesić je naglasio kako su oni svojim radom uvelike pridonijeli nedavnom dobijanju statusa kandidata za punopravno članstvo u EU, što je, smatra, velik uspjeh Hrvatske na putu ka europskim integracijama.

Predsjedniku je, u ime odlikovanih, zahvalio Fedor Kopsa.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara