Predsjednik Mesić primio predsjednika SDP-a Ivicu Račana

PREDSJEDNIK Republike Stjepan Mesić primio je danas u Vili Weiss predsjednika SDP-a Ivicu Račana.

Nakon razgovora predsjednik Mesić je novinarima izjavio da se s Račanom ranije dogovorio da će se naći poslije izbora. Razgovarali smo i dogovorili da se ponovo nađemo i ne samo nas dvojica već i predstavnici drugih stranaka jer smo svi zainteresirani da Hrvatska ostvari svoje strateške ciljeve, prije svega da usvojimo europske standarde i uđemo u euroatlanske integracije. To je interes svih nas, zaključio je predsjednik Mesić.

Predsjednik Mesić i ja intenzivno smo surađivali četiri godine. Moja se pozicija promijenila i što se mene tiče bilo je interesantno s moje strane razgovarati s male distance od vlasti, rekao je Račan.

Govoreći o tome što je njegova Vlada postigla u približavanju EU, naveo je da su on i Mesić zaključili da je obavljen dobar posao i da vjeruje kako će se uspješno nastaviti.

Naveo je da je s predsjednikom Mesićem razgovarao i o aktualnim problemima, ne navodeći kojima.

Na novinarsko pitanje, je li točno da je izjavio da će SDP dati potporu Mesiću na predsjedničkim izborima, ukoliko se ne promijeni, te je li se Mesić promijenio, Račan je odgovorio da ono što je rekao stoji i da tome nema što dodati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"O izborima i o kandidaturi predsjednika Mesića na budućim izborima nismo razgovarali, nismo tom temom izbora htjeli kvariti dobar ručak", dodao je.

Na upit očekuje li potporu SDP-a, Mesić je odgovorio da su hrvatskoj javnosti poznati njegovi stavovi, te da se ni u kom slučaju ne mijenjaju. "Mnogi članovi hrvatskih socijaldemokrata su za mene glasovali, a hoće li glasovati ponovno ovisit će prije svega hoću li se kandidirati", rekao je Mesić.

Predsjednik je zanjekao da su njegovi susreti s predstavnicima stranaka (jučer HSLS, danas SDP) u kontekstu pripreme za predsjedničke izbore.

Novinare je zanimalo i o čemu je sinoć razgovarao s premijerom Ivom Sanaderom, s obzirom da je na sastanku bio prisutan vojni vrh i predsjednikovi vojni savjetnici. Odgovarajući na to pitanje, predsjednik je rekao da je Hrvatska do posljednjih parlamentarnih izbora obavila najveći dio posla u vezi s preustrojem Hrvatske vojske. Vojska je depolitizirana, danas je u standardima NATO-a, treba izvršiti još nekoliko koraka da bi bili sasvim u standardu NATO-a. Najveći dio je obavljen, a drugi dio sada slijedi, i o tome smo razgovarali, rekao je.

S premijerom Sanaderom nisam razgovarao o stanju u tajnim službama, kao ni o slanju hrvatskih vojnika u Irak, odgovorio je.

Novinari su ga zamolili da komentira i nedavnu izjavu ministra unutrašnjih poslova Srbije i Crne Gore "da je Beograd prepun špijuna iz Hrvatske koji destabiliziraju tu državu".

"Kad bi znao za jednog hrvatskog obavještajca koji se nalazi u Srbiji i Crnoj Gori rekao bih vam, ali koliko znam takvih nema i mislim da je to izjava za domaću javnost, domaću politiku. Što se Hrvatske tiče mi nemamo nikakve posebne interese u Srbiji, mi želimo da Srbija bude demokratska, da ide prema Europi i da odustane od onih koji žele ponovno mijenjati granice", rekao je predsjednik Mesić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara