Predstavljen tematski četverobroj časopisa Dometi - "Hrvatski pravopis 1892.-2002."

Današnje predstavljanje četverobroja riječkoga časopisa Dometi I.IV., koji je posvećen "Hrvatskom pravopisu 1892. 2002.", pretvorilo se u raspravu o hrvatskoj pravopisnoj problematici u kojoj su sudjelovali jezikoslovci Ivo Pranjković, Josip Silić, Sanda Ham i akademik Dalibor Brozović.

"Raspre su se u hrvatskom pravopisu posljednjih godina ponovno razbuktale. Povod je izlazak dvaju pravopisa namijenjenih istom tržištu, petoga izdanja Babić-Finka-Moguševa Hrvatskog pravopisa i Anić-Silićeva Pravopisa hrvatskoga jezika. Autori jednoga i drugoga djela tvrde da slijede modernu hrvatsku pravopisnu tradiciju utemeljenu na načelima Brozova Hrvatskoga pravopisa iz 1892.," piše u proslovu časopisa urednica priloga o pravopisu Nataša Bašić.

Ivo Pranjković je, zbog predloženih načela o rastavljenom i sastavljenom načinu pisanja i još nekim drugim pravopisnim rješenjima u Babić-Finka-Moguševu "Hrvatskom pravopisu", prigovorio autorima priloga i predstavljačima časopisa - Daliboru Brozoviću, Stjepanu Babiću, Sandi Ham i Nataši Bašić.

Tradicija nije na Brozovićevoj strani, istaknuo je Pranjković i dodao kako višegodišnje načelo sastavljenoga pisanje riječi "neću" vremenski prevladava nad predloženim rastavljenim rješenjem "ne ću".

Ne branim Babić-Finka-Mogušev Hrvatski pravopis po svaku cijenu, rekao je Brozović i dodao kako se ne može složiti s Pranjkovićevim zbrajanjem tradicije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hrvatskoj tradiciji ne pripada šestojanuarskom diktaturom i novosadskim diktatom nametnuto načelo o sastavljenom pisanju riječi "neću", dodao je Brozović.

U svom sam prilogu istaknula kako pitanje rastavljenoga i sastavljenog pisanja nije samo pravopisno pitanje, rekla je Ham, dodavši kako je to i leksičko pitanje.

Časopis "Dometi I.-IV. Hrvatski pravopis 1892.-2002." (240 str.), u izdanju riječkoga ogranka Matice hrvatske, donosi deset priloga o pravopisnim prijeporima u hrvatskom jeziku (11.-90. str.), oglede o kućama u Gornjim Kutima, prikaze i književne zapise.

O hrvatskom pravopisu pišu Dalibor Brozović, Radoslav Katičić, Stjepko Težak, Milan Moguš, Stjepan Babić, Josip Silić, Ivo Pranjković, Sanda Ham, Stjepan Babić i Nataša Bašić.

(Hina) xmk ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara