Predstavljena knjiga Ane Lederer "Redatelj Tito Strozzi"

KNJIGA Ane Lederer "Redatelj Tito Strozzi" predstavljena je danas u matičnoj kazališnoj kući slavnoga hrvatskog redatelja, glumca i dramaturga, u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK).

Suvremenom teatrološkom metodologijom monografija o Titu Strozziju konstruira njegovo redateljsko djelovanje u hrvatskom i inozemnim kazalištima u tijeku gotovo pola stoljeća, rekao je recenzent knjige akademik Nikola Batušić.

Batušić drži da je tom monografskom studijom autorica znanstvenoj i kulturnoj javnosti pružila uvid u jedno od neopravdano zanemarenih poglavlja nacionalnoga kazališta.

Iscrpno teatrološko istraživanje Ane Lederer pokazuje da više od 300 Strozzijevih redateljskih ostvarenja zauzima važno mjesto u hrvatskoj kazališnoj povijesti, istaknuo je.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Knjiga obrađuje tri Strozzijeve faze u redateljskom radu, prva se predstavlja u kontekstu hrvatskoga scenskog ekspresionizma dvadesetih godina, druga je iz tridesetih i četrdesetih - strana drama, starija hrvatska drama, Shakespeare, Goetheov "Faust", a treća obuhvaća razdoblje nakon 1945.

Posebna pozornost daje se Strozziju kao redatelju opera, za kojeg Batušić kaže da je jedan od najvažnijih hrvatskih opernih redatelja, te njegovu pedagoškom radu i teoriji glume.

Tito Strozzi (Zagreb, 1892.-1970.) predstavljen je na gotovo 650 stranica knjige i putem pregleda njegova kazališnog opusa, popisa režija te bibliografija njegovih knjiga i časopisa kao i neobjavljenih drama i dramatizacija.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara