Predstavljena knjiga M. Cheney "Tesla - čovjek izvan vremena"

KNJIGA "Tesla Čovjek izvan vremena" autorice Margaret Cheney u izdanju Biovege o svjetski poznatu znanstveniku i istraživaču na polju elektrotehnike, podrijetlom iz Hrvatske, predstavljena je večeras u Makronovacentru. .

To je do sada najiscrpniji, izvrsno dokumentiran i intrigantan životopis koji opisuje Teslin život od najranijeg djetinjstva do smrti u 86. godini, čija se 60. obljetnica obilježava ove godine, kazala je izvršna urednica izdanja Merima Nikočević.

Autorica zanimljivo i čitko u 30 poglavlja piše o znanstveniku Tesli čiji su uređaji mijenjali svijet i još to čine, genija koji je izumio rotacijsko magnetsko polje, uveo nas u svijet radija, robotike, računala i znanosti o projektilima, ali i čovjeka od krvi i mesa s opsesijama i ekscentričnostima, rekla je Nikočević.

O Teslinim izumima i patentima govorio je dr. Ivan Šimatović, posebno istaknuvši otkriće rotacijskoga magnetskog polja koje je temeljno načelo rada svih strojeva pokretanih izmjeničnom strujom. Naveo je i otkrića polifaznog sustava, asinkronih motora, viskonaponskih transformatora, bežičnog prijenosa signala i daljinskog upravljanja te mogućnostima bežičnog prijenosa elekrtične energije na daljinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tesla se bavio zrakoplovima, a i nekim pronalascima primjenjivim u vojnoj industriji koji su nedovoljno poznati i istraženi. "Tesla je bio čovjek koji je neprestano radio i stvarao, nenadmašan istraživač, izumitelj i vizionar, bio je čovjek ispred svog vremena i za sva vremena", rekao je Šimatović.

Redatelj Krsto Papić govorio je o svojim iskustvima u pripremama za snimanje filma "Tajna Nikole Tesle", naglasivši da ga je pri tomu zadivila Teslina vizija da čovječanstvo na prijelazu stoljeća kreće pogrešnim putem. Smatrao je da cijepanje atoma nije dobar put i da se treba koristiti čistim i manje opasnim obnovljivim izvorima energije, pa se protivio iskorištavanju nafte kao izvora energije.

Tesla je umro pod čudnim okolnostima nakon što je, navodno, došao do vizije o oružju koje bi moglo zaustaviti Hitlera i njegov ratni stroj, rekao je Papić.

Nikola Tesla rođen je u selu Smiljanu pokraj Gospića 10. srpnja 1856., a umro je u New Yorku 7. siječnja 1943.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara