Predstavljena knjiga "Žedni krvi gladni izdaje" Petra Janjića-Tromblona

Knjiga o Vukovaru "Žedni krvi gladni izdaje", hrvatskog branitelja Petra JanjićaTromblona, predstavljena je večeras u zagrebačkom hotelu "International". L

Riječ je o knjizi koja je dokument, odnosno svjedočanstvo o Vukovaru i zbivanjima sa i oko Vukovara u vrijeme Domovinskog rata, istaknuo je povjesničar i član Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" Josip Jurčević.

Od drugih knjiga o Vukovaru ova se razlikuje po tome što je prva napisana perom jednog aktera, točnije branitelja Domovinskog rata Petra Janjića-Tromblona, rekao je Jurčević.

Kako je dodao, Janjić je vjerno opisao događaje koje je vidio vlastitim očima. Tako se može pročitati o tome tko je branio Vukovar, te o saslušanjima hrvatskih zarobljenika u srbijanskim logorima u kojima je i sam Janjić-Tromblon bio zatočen, napomenuo je Jurčević.

Po njegovim riječima, "knjiga otvara i pitanje zbog čega politika svih ovih trinaest godina bježi od istine o Vukovaru, a postavlja i pitanje zašto vlast nije pomogla Vukovaru". "Autor knjige, s pravom koje ima jer je Hrvatska demokratska država, optužuje vlast za izdaju i tvrdi da je Vukovar okupiran isključivo zato što su vukovarski branitelji ostali bez streljiva", izjavio je Jurčević, dodavši da knjiga ima i literarnu vrijednost.

Jurčević smatra kako podatak da je Vukovar branilo četrdeset posto branitelja koji nisu bili Vukovarci, već su došli iz svih krajeva Hrvatske, govori o tome da je Vukovar bio ključni oslonac u stvaranju hrvatske države i da zbog svega toga ima i povijesno značenje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Branitelj Danijel Rehak istaknuo je da Janjić piše iz srca o događajima o kojima neki ni u snu ne bi smjeli pisati. Dodao je i da je autor opisao sav pakao koji su Vukovarci doživjeli ulaskom agresorske vojske u taj grad, kao i svoj pakao koji je proživio za zatočeništva u srbijanskom koncentracijskom logoru.

Knjiga uz tekst donosi i fotografije, nekoliko novinskih članaka, popis brojnih zločinaca odgovornih za stradanja u Vukovaru na čelu sa Slobodanom Miloševićem, te nekoliko pjesama, primjerice "Žedni krvi", te "Gladni izdaje".

Na početku knjige Petar Janjić-Tromblon naglašava i kako knjiga nije dobila potporu Ministarstva kulture, što naziva "antihrvatskim bezobrazlukom".

U okviru predstavljanja knjige, okupljeni, većinom Vukovarci i prijatelji Vukovara, imali su priliku vidjeti i videozapis s dokumentarnim zapisima o događanjima za vrijeme rata u tom gradu.

Autor je knjigu objavio u osobnoj nakladi.

(Hina) xsdju ymć

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara