PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA "BARANJA SE ŠARENI - PREDAJNO RUHO BARANJSKIH HRVATA" NADJE MAGLICE

Dvojezična monografija, na hrvatskom i engleskom jeziku, "Baranja se šareni Predajno ruho baranjskih Hrvata", Nadje Maglice predstavljena je danas u Etnografskom muzeju u Zagrebu, koji je objavio monografiju. L

Po riječima autorice monografija prvi put sustavno prikazuje predajno odijevanje baranjskih Hrvata, a time i dolično predstavlja Baranju.

Knjiga na 308 stranica podijeljena je u deset poglavlja s dodatkom o baštini u progonstvu, a uključuje četiri zemljovida, jednu tablicu, 156 fotografija koje je snimio Damir Fabijanić, 45 crteža i 28 krojeva muške, ženske i dječje nošnje.

Na temelju do sada poznatih i provjerenih podataka i izvora, a upotpunjenih novim spoznajama, nakana je bila dati potpuniju sliku razvoja, izgleda i značenja baranjskog ruha, rekla je autorica.

Kako je dodala, tome je pridodan i opis životnih običaja (rođenje i odrastanje, udaja - ženidba, smrt) slikovito predočen primjerenom - pripadnom nošnjom.

"Predajno ruho najistočnije hrvatske regije - Baranje Nadja Maglica proučava od svog dolaska u Etnografski muzej, odnosno od 1988.", rekla je Aleksandra Muraj sa zagrebačkoga Instituta za etnologiju i folkloristiku.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ravnatelj Etnografskog muzeja Damodar Frlan rekao je kako je tekst za monografiju bio gotov 1998., no tada se odlučilo koncepcijski promijeniti monografiju, zbog čega je iz tiska izišla tek u prosincu prošle godine.

Jasna Galjer sa zagrebačkoga Filozofskog fakulteta izjavila je da su tekst i fotografije u monografiji nedjeljivi, pa čitatelj u tekstualnoj priči može sve to pratiti i na fotografijama u kojima Fabijanić bilježi i dokumentira situacije i iz njih izvlači ono što je bitno.

Monografiju je grafički oblikovao zagrebački "Studio Rašić".

U glazbenom dijelu programa nastupili su članovi Ansambla narodnih plesova i pjesama "Lado".

(Hina) xsdju ymc

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara