Predstavljeni novopokrenuti projekti Međunarodnoga društva studenata matematike i računarstva

Međunarodno društvo studenata matematike i računarstva MASS (Mathematics Students Society) predstavilo je danas na konferenciji za novinare na zagrebačkome Prirodoslovnomatematičkome fakultetu (PMF) nekoliko novopokrenutih projekata, a najavljen je i jedan projekt u izgradnji akademski antikorupcijski portal za jugoistočnu Europu.

Riječ je o novopokrenutim kontinuiranim projektima MASS-a : Shalabahter.info, IUPS-DB.net (Inter-University Project Sharing Database) te projektu "Promocija hrvatskih znanstvenih dostignuća".

MASS je prva i za sada jedina međunarodna udruga studenata koja je za sjedište izabrala Hrvatsku, odnosno njezin glavni grad, istaknuli su predstavnici te udruge Saša Tkalec i Hrvoje Gorajščan. Podsjetili su da je ta studentska udruga osnovana u ljeto 2001. pod pokroviteljstvom tadašnjega Ministarstva znanosti i tehnologije te Sveučilišta u Zagrebu. Osim u Hrvatskoj, klubovi Društva danas postoje u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Crnoj Gori, Francuskoj, Makedoniji, Sloveniji, Srbiji, Švicarskoj i Velikoj Britaniji.

Kako je rečeno, svrha projekta Shalabahter.info je poboljšati znanja iz matematike i računarstva kod učenika osnovnih i srednjih škola, ali i pomoći njihovim roditeljima da bolje razumiju poteškoće s kojima se susreću njihova djeca te profesorima kako bi još kvalitetnije podučavali svoje učenike.

Taj projekt "postoji" nešto manje od 40 dana, a do sada ga je na adresi www.shalabahter.info "posjetilo" oko dvije tisuće ljudi iz 20 zemalja.

Projekt IUPS-DB.net osmišljen je pak radi unaprjeđivanja akademskih standarda te međunarodnoga i inter-disciplinarnoga povezivanja. Počeo je pred 10-ak dana, a do sada je, istaknuo je Gorajščan, dobio i neočekivano dobre komentare, posebice kolega iz Australije i Mađarske.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zadaća projekta "Promocija hrvatskih znanstvenih dostignuća", pokrenutoga 1. veljače ove godine, jest sačuvati od zaborava izvanredne hrvatske doprinose današnjemu svjetskom standardu znanosti te ojačati ponos, povjerenje i samopouzdanje mladih u hrvatske akademske, znanstvene i društvene sposobnosti, kao i poticati mlade na visoko obrazovanje i ostanak u Hrvatskoj.

Istaknuto je da su na taj projekt izuzetno dobro reagirali fakulteti i srednje škole, javne i gradske knjižnice, ali i hrvatska diplomatska predstavništva u inozemstvu te strana diplomatska predstavništva u Hrvatskoj.

Naime, na te je "adrese" poslano više od 2500 plakata, letaka i označivača knjiga (bookmarkera), a uskoro bi taj materijal trebale dobiti i osnovne škole.

Ali, rečeno je, zbog nedostatka novca za tisak dodatnoga broja plakata te radi prevelikih troškova dostave, materijale nisu mogli dobiti brojni Hrvati iz domovine i inozemstva koji su to željeli.

(Hina) xip yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara