"Predstavnici Vlade javnosti i radnicima slali krive i obmanjujuće poruke"

"Predstavnici Vlade javnosti i radnicima slali krive i obmanjujuće poruke"

NEZAVISNI saborski zastupnik Dragutin Lesar na svome je blogu pomno pojasnio činjenice zbog kojih je novi Vladin prijedlog Zakona o minimalnoj plaći izazvao opravdanu pobunu sindikata tekstilaca, kožara, gumara i obućara.

Obrazlažući tako Vladine prijedloge Zakona i pojašnjavajući jednostavnim rječnikom što oni zapravo znače, Lesar piše da su predstavnici vlade i vladajućih iznijeli niz netočnih ili polutočnih podataka, prešutjeli bitne podatke i javnosti, prvenstveno radnicima, slali krive i obmanjujuće poruke.

Lesar tako između ostalih navodi da Vlada, baratajući podatkom o iznosu minimalne plaće u brutto iznosu (2.747 kuna) namjerno prešućuje podatak da u netu to iznosi oko 1.870 kuna. Također, predstavnici vladajućih tvrde da se iznos minimalne plaće povećava za 300 kuna, a pri tom prešućuju da se radi o brutto povećanju jer se u netu radi o iznosu povećanja od svega 208 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, tvrde da predloženi zakon "jamči" svim radnicima redovitu isplatu minimalca.

"To je naravno laž jer zakon samo utvrđuje iznos minimalca i eventualne kazne za poslodavce koje ne isplate minimalac ali u slučaju neisplate minimalca radnicima, kao i do sada ostaje samo sudsko potraživanje", piše Dragutin Lesar čiju obimnu analizu Vladinog prijedloga zakona možete pročitati ovdje.

I.K.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara