Prekinuto suđenje Nevenki Tuđman

Prekinuto suđenje Nevenki Tuđman
SUĐENJE kćeri prvog hrvatskog predsjednika Nevenki Tuđman danas je prekinuto jer je njen branitelj zatražio izuzeće suca Vladimira Pavlekovića i nadležnih mu dužnosnika zagrebačkog Županijskog suda.

Na samom početku glavne rasprave odvjetnik Ante Vukorepa je, zbog sumnje u nepristranost, zatražio izuzeće predsjednika sudskog vijeća Vladimira Pavlekovića, predsjednika Županijskog suda Božidara Rumenjaka, njegova zamjenika Branka Hrvatina i predsjednika Kaznena odjela Dražena Tripala.

Navodeći razloge moguće nepristranosti suca Pavlekovića Vukorepa je kazao kako je on bio "istaknuti član Saveza Komunista" koji je dolaskom HDZ-a na vlast s dužnosti predsjednika tadašnjeg Okružnog suda u Sisku premješten na mjesto suca.

"Takva odluka nove vlasti revoltirala je suca Pavlekovića, te je demonstrativno zatražio razrješenje i upis u Hrvatsku odvjetničku komoru", kazao je Vukorepa.

Ustvrdio je kako su te okolnosti kod Pavlekovića izazvale negativan odnos prema HDZ-u i prvom predsjedniku Republike Hrvatske Franji Tuđmanu, ocu optužene.

Zahtjeve za izuzećem predsjednika suda, njegova zamjenika i predsjednika Kaznenog odjela Vukorepa je potkrijepio tvrdnjom da se pri odabiru suca kojem će dodijeliti slučaj protiv Nevenke Tuđman nisu vodili uobičajenom praksom rasporeda predmeta.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pojasnio je kako se predmeti raspoređuju prema abecednom redu sudaca, što u ovom slučaju, tvrdi, nije učinjeno.

"Jasno je da se takva odluka može povezati s političkim stavom u odnosu na prvookrivljenu Nevenku Tuđman", ustvrdio je Vukorepa.

Rasprava je potom prekinuta, a o zahtjevima za izuzeće odlučivat će Vrhovni sud.

Nakon izlaska iz sudnice Nevenka Tuđman nije željela davati izjave, kao ni drugooptuženi Igor Knežević.

U optužnici, koju je u listopadu prošle godine podigao Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, tereti ju se da je koristeći društveni položaj i ugled poslovnom partneru Kneževiću omogućila dobivanje poslova ugradnje telefonskih centrala u desetak fakulteta, instituta i javnih ustanova. Na tim je poslovima Knežević, temeljem čijega priznanja je, među ostalim, podignuta optužnica, zaradio više milijuna kuna. Od svakog je realiziranog posla Neveni Tuđman navodno davao oko 15 posto provizije, odnosno ukupno oko 1,7 milijuna kuna.

Knežević je optužen za utaju poreza i drugih davanja, ali i za zlouporabu obavljanja dužnosti državne vlasti jer je na intervenciju Nevenke Tuđman 1996. imenovan glavnom stručnom i odgovornom osobom u Ministarstvu znanosti i tehnologije za natječaje za ugradnju telefonskih centrala.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara