Preko 50% građana za ukidanje vojnog roka

RAST popularnosti civilnog služenja vojske, kao i povremeni javni istupi s prijedlozima za potpunu profesionalizaciju vojske u Hrvatskoj, sve češće su predmet diskusija među stručnjacima ali i u široj javnosti.

Upravo provedeno ispitivanje stanovništva pokazalo je da preko 50% građana, starijih od 15 godina, podržava ukidanje sadašnjeg obveznog  služenja vojnog  roka i  ustroj  profesionalne vojske.

Na pitanje - treba li, prema Vašem mišljenju, u Hrvatskoj ukinuti obvezno služenje
vojnog roka i ustrojiti profesionalnu vojsku
  - dobiveni su slijedeći odgovori građana:

13% - uopće se ne slaže s ukidanjem     
18% (31%) – ne slaže se (ne prihvaća ukidanje)

Tekst se nastavlja ispod oglasa
12% - niti se slaže niti ne
25% - da, slaže se s ukidanjem
30% (55) - da, u potpunosti se slaže (prihvaća ukidanje)
2% - ne zna

Najveće neslaganje s ukidanjem vojnog roka istakli su ispitanici Like, Korduna i Banovine – 44% i zatim Slavonije 39% (Istra s Primorjem je na suprotnom kraju sa svega 14% ispitanih).

Veće razlike zapažaju se i kod pregleda prema  dobi, gdje se stariji od 65 godina u 46% slučajeva ne slažu s ukidanjem i taj se udio proporcionalno smanjuje s godinama starosti tako da kod najmlađih iznosi tek 22%. S rastom školske spreme proporcionalno se smanjuje neslaganje s ukidanjem vojnog roka od 44% neslaganja kod najnižeg obrazovanja na 23% kod najobrazovanijih. Poljoprivredno stanovništvo i ono iz miješanih sredina u 44% slučajeva pokazuje neslaganje, dok je to kod   nepoljoprivrednog na 29%. Vlastita procjena po socijalnim klasama također pokazuje da kod najniže klase -  50% ispitanih ne prihvaća ukidanje obvezne vojske  a najviša socijalna klasa to iskazuje tek u 11% slučajeva.

Građani koji prihvaćaju ukidanje posebno su visoko zastupljeni u Istri s Primorjem – 67%, u Zagrebu s okolicom – 64%,  te Dalmaciji – 54%, kao i u gradovima s preko 100.000 tisuća stanovnika - 65%. Što je stanovništvo mlađe to  više prihvaća ukidanje – kod najmlađih to iznosi između 62 i 59%. Visina osobnih prihoda je također   pokazuje da s rastom prihoda  proporcionalno raste i stav za ukidanje vojske pa  kod najviših prihoda ima 65% onih koji su za ukidanje. Isto je i sa školskom spremom – 66% visoko obrazovanih su za ukidanje. A to se ponavlja i kod razvrstavanja u socijalne klase gdje najviša  klasa u 91%  slučajeva  iskazuje suglasnost s ukidanjem.

Anketu je krajem srpnja provela agencija GfK u kućanstvima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara