Projekt "Policija u zajednici" predstavljen u Rijeci

PROJEKT Ministarstva unutarnjih poslova "Policija u zajednici", čija eksperimentalna primjena počinje u pet hrvatskih županija među kojima je i Primorsko goranka, predstavljen je danas u riječkom Policijskom domu.

Načelnik Uprave policije MUP-a Vladimir Faber kazao je da je do sada policija bila tradicionalna i reaktivna jer je djelovala uglavnom nakon počinjenja nekog djela ili prijave, dok će novi model više pozornosti dati prevenciji.

Reformom rada policije, započetom još 2000., organizacija rada prilagodit će se europskim mjerilima, a policija će više biti u službi građana.

Pilot projektom predviđeno je uvođenje kontakt-policajaca u pet najvećih policijskih uprava: Primorsko-goranskoj, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj, Sisačko-moslavačkoj Požeško-slavonskoj. Oni će surađivati s građanima na terenu, tj. biti njihov ´servis´. Uskoro će početi odabir policajaca za tu dužnost, a u sljedećoj godini taj dio projekta trebao bi biti posve ostvaren.

Dio reforme policije obuhvatit će i promjene u službama za odnose s javnošću tako što će u svim većim policijskim upravama biti osnovani odjeli za odnose s javnošću.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U planu je i unutarnja demokratizacija policije, a dio promjena bit će ostvaren daljnjim obrazovanjem djelatnika.

U 2003. bit će provedena anketa u kojoj će građani ocijeniti rad policije u svojim županijama, a policija, na osnovi rezultata, svoj će rad uskladiti s potrebama zajednice.

Troškovi projekta ´Policija u zajednici´ bit će nešto veći od sadašnjih troškova MUP-a, a organizacijska struktura policije, osim izmjena u načinu rada, neće se mijenjati.

Slični oblici rada policije u većini zapadnoeuropskih zemalja uvedeni su 80-ih godina, a imaju ga sve zemlje sa stabilnim demokracijama, kazao je Faber.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara