Pronađena najstarija zvjezdana karta

NJEMAČKI znanstvenici otkrili su najstariji prikaz zviježđa Orion na bjelokosnoj pločici staroj oko 32.500 godina.

Na malenoj pločici mamutove kljove izrezbaren je ljudski lik ispruženih ruku i nogu, u istom položaju u kojemu stoje zvijezde u Orionu, prenosi BBC.

O otkriću je izvijestio Michael Rappenglueck, nekadašnji član muenchenskog Sveučilišta, koji je već poznat po pronalaženju zvjezdanih karata naslikanih na zidovima pretpovijesnih špilja.

Pločica sadrži i tajanstvene oznake na rubovima i poleđini, a znanstvenici pretpostavljaju da je riječ o primitivnom kalendaru ´trudnoće´ koji pokazuje kad će trudnica roditi.

Pronađena je 1979. u špilji u dolini Ach u njemačkoj regiji Alb-Dunav, a karbonsko datiranje pepela kostiju pronađenih uz nju, pokazuje da je stara između 32.500 i 38.000 godina, što je čini jednim od najstarijih prikaza čovjeka. Ostavili su je pripadnici tajanstvenog naroda iz doba mlađeg paleolitika o kojemu ne znamo gotovo ništa osim da su došli u Europu s istoka i zamijenili domaće neandertalce.

Pločica je malena, samo 38x14x4 milimetra, ali na temelju ureza na rubovima, arheolozi pretpostavljaju da je izrađena u toj veličini i da nije dio većeg predmeta.

Na temelju pretpostavki o drevnim narodima, arheolozi su sugerirali da čovjek prikazan na pločici moli ili pleše, ili da je možda riječ o polučovjeku, polumački ili božanskom biću. No Michael Rappenglueck misli da je to crtež zviježđa Oriona kakvo je danas i kakvo je možda bilo i prije 32.000 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proporcije čovjeka odgovaraju uzorku zvijezda od kojih se sastoji Orion, osobito uski struk koji odgovara poznatom pojasu od tri zvijezde. Prepoznati se mogu i kraća lijeva ´noga´ te ´mač´ na pločici kosti čiji položaj odgovara položaju zvijezda u Orionu.

I druge naznake pokazuju da je Rappenglueck možda u pravu. Zvijezde su prije 32.000 godina bile u malo drukčijem položaju jer se kreću nebom različitom brzinom i u različitom smjeru.

Rappenglueck je to predvidio korištenjem kompjutorskog programa kojim je nebo vratio unatrag i pronašao dokaze da je jedna zvijezda u Orionu bila na drugom mjestu prije 32.000 godina.

Što se tiče 86 ureza na pločici, taj broj ima dva posebna značenja. Riječ je o broju dana koji se moraju oduzeti od godine da bi se dobio prosječan broj dana ljudske trudnoće. To nije slučajnost, kaže Rappenglueck. To je također i broj dana u kojima je vidljiva jedna od dviju glavnih zvijezda Oriona - Betelgueze. Za drevnoga čovjeka to je možda značilo vezu između ljudske plodnosti i bogova na nebu.

Orion je jedno od najistaknutijih zviježđa. Ono je imao posebno značenje za mnoge kulture tijekom povijesti, a stari Egipćani identificirali su ga s Ozirisom, bogom Sunca i plodnosti.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara