PROSLAVA spomendana rođenja BLAŽENOGA IVANA MERZA

Na spomendan rođenja prvoga hrvatskoga laika blaženika Ivana Merza večeras je u bazilici Srca Isusova u Zagrebu, gdje se i nalazi grob toga blaženika, euharistijsko slavlje predvodio apostolski nuncij u Hrvatskoj Francisco Javier Lozano. L

Blaženi Ivan Merz rođen je u Banjoj Luci 1896., a umro je u Zagrebu, na glasu svetosti, 1928. Papa Ivan Pavao II. proglasio ga je blaženim u Banjoj Luci 22. lipnja 2003. postavivši ga, posebice mladima i vjernicima laicima, za uzor kršćanskog života.

Apostolski je nuncij u propovijedi naglasio kako je Ivan Merz dijete 20. stoljeća, dijete Europe u svakom pogledu - kulturnom, vjerskom i političkom. O tome jasno svjedoče etape njegova života: rodna Banja Luka, mjesto njegove smrti Zagreb, školovanje u Beču i Parizu.

"Ivan Merz je vrlo rano našao nadahnuće u Katoličkoj crkvi, pronašavši svoj životni put u Isusu Kristu pa je i moto njegova života bio: 'Katolička vjera moje je životno zvanje'", rekao je apostolski nuncij Lozano. Poručio je mladima da za svoje životno načelo uzmu načelo blaženoga Ivana Merza, euharistiju, žrtvu i apostolat, kako bi se kao mladi vjernici zauzimali za novu evangelizaciju kulture, medija i intelektualnog stvaralaštva, poput Ivana Merza.

U misnom slavlju su, osim apostolskog nuncija, sudjelovali i brojni članovi Hrvatske provincije "Družbe Isusove", s postulatorom kauze blaženog Ivana Merza Božidarom Nagyjem.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon mise blagoslovljena je slika s likom blaženika Ivana Merza, rad akademskog slikara Ante Mamuše, koja je smještena na oltaru u kojemu se nalaze njegovi posmrtni ostaci, koji se pak u bazilici Srca Isusova nalaze od 1977. kad mu je tijelo preneseno s Mirogoja. Dio blaženikove relikvije nalaze se i u Banjoj Luci u kapelici Ivana Merza u sklopu banjolučkoj katedrali.

Postulator kauze Božidar Nagy u prigodnoj je knjižici, tiskanoj uz današnji dan, rekao kako je Ivan Merz jedan od prvaka liturgijskog pokreta, koji se zauzimao za liturgijsku obnovu Crkve u Hrvata. Glavna osobina toga katoličkog intelektualca bila je ljubav i odanost prema Crkvi i Kristovu namjesniku papi, što je nastojao usaditi svima s kojima se susretao i s kojima je surađivao, kazao je.

Živio je svetačkim životom prožetim štovanjem euharistije i kao mlad laik, a danas blaženik "smatra se stupom Crkve u Hrvatskoj". Svojim apostolskim radom i opsežnom spisateljskom djelatnošću u katoličkom tisku ostavio je dragocjenu duhovnu baštinu koja je postala izvor nadahnuća budućim naraštajima, istaknuo je, među ostalim, postulator kauze Božidar Nagy.

(Hina) xatod yln

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara