Prosvjed u Beogradu: "Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji"

Prosvjed u Beogradu: "Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji"
VIŠE tisuća građana u petak se, na poziv srbijanske vlade, pridružila državnim i crkvenim čelnicima u prosvjednoj šetnji od zgrade vlade do crkve Svetog Save u Beogradu, gdje je mitropolit Srpske pravoslavne crkve Amfilohije služio molitvu za stradale na Kosovu.

Prosvjed su predvodili srbijanski premijer Vojislav Koštunica i članovi vlade, te predstavnici SPC i islamske zajednice, a u molitvi u crkvi Svetog Save njima se pridružio i ministar obrane Srbije i Crne Gore Boris Tadić.

Među prosvjednicima je bilo najviše srednjoškolaca, koji su organizirano napustili nastavu i došli na prosvjed, a sudjelovali su i članovi Udruženja obitelji nestalih i otetih Srba s Kosova s transparentima i ispisanim imenima nestalih.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Prosvjednici su se prethodno okupili ispred zgrade vlade Srbije, gdje su skandirali "Kosovo je Srbija", "Idemo na Kosovo", "Kosovo je srce Srbije", "Sačuvajte svetinje", "Ubij Šiptara", "Ubij, zakolji, da Šiptar ne postoji" i nosili transparent "Mir svima, sloboda za sve, povratak svakome".

Obraćajući se prosvjednicima, mitropolit Amfilohije je optužio međunarodnu zajednicu zbog toga što je na Kosovu ostalo malo Srba te na kraju poručio prosvjednicima da "ne napadaju ni tuđe bogomolje, niti svoju policiju". "Ja sam se sebe stidio gledajući ono jučer i prethodnog dana", kazao je okupljenima mitropolit Amfilohije, koji je u noći od srijede na četvrtak pokušavao spriječiti izgrednike u devastiranju i paljenju Bajrakli džamije u Beogradu.

Prijepodne u petak je skupina srednjoškolaca ponovo pokušala doći do veleposlanstva Albanije na beogradskom Dedinju, ali su ih, kao i dan ranije, spriječile jake policijske snage.

Prosvjedi su u petak održani i u drugim gradovima u Srbiji.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara