Prvi susret Chaath - Shalom

IZRAELSKI ministar vanjskih poslova Sylvan Shalom i palestinski Nabil Chaath u Rimu su u srijedu održali prvi bilateralni razgovor no bez dogovora p uvjetima susreta premijera Ariela Sharona i Ahmada Koreia.

Taj susret dvojice ministara, prvi od formiranja Koreijeve vlade, odvijao se u sklopu konferencije na kojoj su organizacije i zemlje donatori pohvalile palestinsku vlast za transparentno vođenje svojih financija i obećali joj pomoć.

Chaath je zahtijevao da se pitanje izraelske "sigurnosne ograde" razmatra tijekom susreta Sharon-Korei.

"Zid je problem i mora biti na dnevnom redu", rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Shalomom.

Izrael je pak odbio razmatranje pitanja "zida" kazavši da je Sharon spreman, "čim to bude moguće", sastati se s palestinskim kolegom, ali bez preduvjeta u pogledu "sigurnosne ograde".

Gradnja ograde omogućila je znatno smanjenje broja žrtava atentata, rekao je Shalom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Talijanski ministar vanjskih poslova Franco Frattini, organizator susreta Shaloma i Chaatha, izjavio je da Europska unija pokušava pokrenuti "konkretne razgovor i pregovore". Izraelski i palestinski ministri su razgovarali o "prvim konkretnim koracima" u kretanjima osoba i dobara te obnovi.

Shalom je tako predložio osnutak foruma Izraelaca, Palestinaca i donatora za pronalaženje načina poboljšanja svakodnevnog života Palestinaca a tu su inicijativu na konferenciji za novinare pozdravila dva dužnosnika Svjetske banke i norveškog ministarstva vanjskih poslova.

Donatori su nagaslili da su Palestinci ostvarili znatne pomake u pogledu transparentnosti. Palestinci su naveli da trebaju 1,2 milijardu dolara za deficit predviđen za 2004.godinu. Svjetska banka je precizirala de je taj iznos približan i da treba računati 650 milijuna dolara za pomoć proračunu i oko 400 milijuna za humanitarnu pomoć.

(Hina) tm rt

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara