Pucnjava pred vladom Srbije - glas mafije ili djelo pijanca?

GOTOVO 24 sata nakon pucnjave u Nemanjinoj ulici ispred zgrade vlade Srbije u samom središtu Beograda nisu objavljene nikakve službene pojedinosti o incidentu.

Srbijanska policija je u nedjelju ujutro potvrdila da su u subotu oko 20.30 sati nepoznate osobe iz automobila ispalile tri hica ispred zgrade srbijanske vlade. Policija je također priopćila da se traga za automobilom Audi 8 sive boje te da je istraga u tijeku.

Predstavnici vlasti ističu da incident pokazuje kako država još nije završila borbu protivu organiziranog kriminala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Incident se dogodio tri dana pred početak suđenja kriminalnoj skupini Željka Maksimovića Make, a dan poslije obilježavanja šest mjeseci od ubojstva srpskog premijera Zorana Đindjića.

Potpredsjednik srbijanske vlade Žarko Korać izjavio je za Radio B92 da su kriminalci imali namjeru srbijanskoj vladi i građanima poslati poruku koja se ne bi trebala potcjenjivati. Dodao je i da stvaranje, afera i kaosa na političkoj sceni Srbije ponovo ohrabruje one koji samo u kaosu vide šanse za svoj opstanak.

Demokratska stranka u priopćenju ističe da ovaj događaj pokazuje "paničan strah kriminalaca od suđenja koja za nekoliko tjedana počinju pred specijalnim sudom, u kojima će pripadnici organiziranih kriminalnih bandi odgovarati za ubojstvo Zorana Đinđića, Ivana Stambolića i nekoliko desetina teških zločina".

I u DS-u smatraju da incident pred Vladom ima i određeni politički ugao. "Srbija je na najboljem putu da postane sigurna zemlja za sve svoje građane. U tome nas neće spriječiti ni ostaci organiziranih kriminalnih grupa, ali ni političke snage koje već nekoliko mjeseci pokušavaju destabilizirati državu i njene institucije" - javlja B92.

Novinar tjednika Vreme, Jovan Dulović, u izjavi za B92 iznosi ocjenu da pucnjavu nisu izazvali krupni kriminalci, i da ne postoji veza s predstojećim suđenjima. "Pametni kriminalci tako nešto ne bi radili, ovo je neka budalčina koja je tako htijela malo da izigrava, da se pokaže i da napravi neku paniku. Da je ovo nešto ozbiljno, apsolutno sumnjam u to" - rekao je Dulović.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara