Pula: o ravnopravnosti spolova

Povjerenstvo za ravnopravnost spolova Istarske županije organiziralo je danas u Puli susret sa saborskim zastupnicima Osme izborne jedinice kako bi upozorili da treba provoditi politiku promicanja ravnopravnosti spolova i s tim u vezi zatražili od njih da lobiraju za izmjene i dopune Zakona o ravnopravnosti spolova u koji bi se ugradila obveza da se poštuje 40postotna kvote zastupljenosti žena u zakonodavnoj, izvršnoj i sudskoj vlasti. L

Saborski zastupnik IDS-a Valter Drandić podupro je zahtjev, potvrdivši kako je Hrvatska "muško društvo" i da bez takvih kvota neće u njoj biti moguća ravnopravnost spolova kakva je u skandinavskim državama.

Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Gordana Sobol upozorila je, kako je naglasila, "na negativne tendencije koje se Hrvatskoj mogu ubrzo dogoditi u zastoju u promicanju dosadašnjih dostignuća u tome području". Vladi je zamjerila što se obraća isključivo ženi kao majci i rodilji, zanemarujući sve njezine ostale vrijednosti. Po njezinu mišljenju Vladina politika ide drukčijim smjerovima od politike bivše vlasti, a znakovitim smatra ukinuće Povjerenstva za ravnopravnost spolova na prvoj Vladinoj sjednici.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Saborska zastupnica IDS-a Dorotea Pešić-Bukovac Vladinu prodemografsku politiku ocijenila je konzervativnom, bez sustavnosti, ozbiljnosti i učinkovitosti. Saborski zastupnik Hrvatske stranke umirovljenika Silvano Hrelja istaknuo je kako se bez sustavna odgoja i obrazovanja, koji će uklanjati predrasude o ženama, neće moći postići ravnopravnost spolova po uzoru na skandinavski model gdje su žene u parlamentu zastupljene s gotovo 45 posto.

(Hina) xdspo yvkn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara