Pula: Proslavljena 60. obljetnica rujanskih događaja

U POVODU 60. obljetnice rujanskih događaja u Istri i odluke o sjedinjenju Istre, Rijeke, Zadra i pripadajućih otoka s domovinom Hrvatskom godine 1943., danas je u pulskoj Areni održana prigodna svečanost pod visokim pokroviteljstvom predsjednika Republike Stjepana Mesića.

Predsjednik Vlade Ivica Račan rekao je na skupu kako u hrvatskoj povijesti valja čuvati i danas velike vrijednosti i tekovine antifašizma, koje su temelj nadogradnje novih sloboda i demokracije. Prema njegovim riječima, u novijoj hrvatskoj povijesti bilo je kolebanja i negiranja antifašizma kao civilizacijske tekovine hrvatskog naroda, te je snažno podupro "sve ono što nije na liniji takvog kolebanja".

"Svjestan sam da smo u vraćanju prava antifašističkim borcima nešto učinili, premda ne i dovoljno, no želimo ukinuti sve oblike diskriminacije na tom planu, a zato će nam trebati dovoljno ruku u hrvatskom parlamentu", istaknuo je premijer i izrazio zadovoljstvo što se dojučerašnji zagovaratelji ustaštva danas od njega i takve ikonografije ograđuju.

Govoreći o dvjema vrstama osporavanja antifašizma u Hrvatskoj, premijer Ivica Račan je ustvrdio kako je s jedne strane bilo pokušaja sužavanja antifašizma u uski politički i ideološki okvir te njegove zlouporabe, a s druge strane negacije i nasrtaja na antifašizam, koji se željelo protjerati iz hrvatske novije povijesti i hrvatskom narodu oduzeti tu civilizacijsku tekovinu.

No, poručio je on, to nije prošlo i neće nikada proći u demokratskoj Hrvatskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zaključio je kako "na liniji antifašizma treba činiti sve da Hrvatska bude politički i makroekonomski stabilna".

Predsjednik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Ivan Fumić pozvao je borce da na idućim izborima izaberu one koji su odobravali antifašizam i drže do njegovih vrijednosti. Oni, kako je rekao, "koji su otuđili naše mirovine i imovinu i rušili naše spomenike" ne zaslužuju da budu izbrani.

Istarski župan Ivan Jakovčić je naglasio kako nitko nema pravo zaboraviti na 17 tisuća žrtava fašističkog terora u Istri jer bez njih, dodao je, "ne bi bilo ni ZAVNOH-ovske Hrvatske ni Domovinskog rata kojim se obranio suverenitet hrvatske države".

"O antifašizmu nemaju pravo govoriti oni koji koketiraju sa strankama desnice i dovode ih na vlast", poručio je Jakovčić, te istaknuo kako je Istra otišla najdalje u zaštiti ljudskih i manjinskih prava, te je danas po tome poznata u Europi. Pritom je obećao da će Istra, koliko god može, pridonijeti politički stabilnoj i gospodarski prosperitetnoj Hrvatskoj.

Na skupu su govorili i predstavnica Antifašističkog fronta žena Marica Vrbanac, predsjednik Udruge veterana Domovinskog rata Istarske županije Marijan Mužinić, pulski gradonačelnik Luciano Delbianco, predstavnik antifašističkih boraca talijanske nacionalnosti Ferruccio Pastrovicchio, predsjednik SAB-a Istre Miho Valić te u ime SAB-a Istarske županije general Milan Klobas.

Na svečanosti u Areni, među mnogobrojnim gostima i uzvanicima, bili su i potpredsjednik Vlade Slavko Linić, ministar zaštite okoliša i prostornog uređenja Ivo Banac, te mnogi predstavnici Istarske i Primorsko-goranske županije.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara