Pusić smatra da je Brexit opasna odluka: "Ovo će osnažiti ekstremnu desnicu"

Pusić smatra da je Brexit opasna odluka: "Ovo će osnažiti ekstremnu desnicu"

Foto: Hina

BIVŠA ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić (HNS) je u izjavi Hini komentirala rezultate britanskog referenduma, ocijenivši to lošom odlukom i za Veliku Britaniju i za Europsku uniju, u kojoj bi mogla osnažiti ekstremnu desnicu.

Ova opasna i loša odluka potencijalno će imati financijske, političke i geopolitičke posljedice za Veliku Britaniju, a u mnogim europskim zemljama ohrabrit će ekstremnu desnicu i neodgovorne političke snage koje misle da na toj temi mogu produžiti politički život. "To će se dogoditi u mnogim zemljama. Već se vidjelo da je to pokrenula ekstremna desnica u Francuskoj i Nizozemskoj", rekla je Pusić, ocijenivši da je  dugoročno riječ o jednoj od najlošijih odluka donesenih u Velikoj Britaniji i Europskoj uniji.

Ona će, istaknula je, najviše negativno utjecati na Veliku Britaniju, čija je nacionalna valuta preko noći "pala" za 10 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Iako se Hrvatska ne može uspoređivati s mnogoljudnim i bogatim ekonomijama poput Francuske ili Britanije, Pusić sumnja da će se i u Hrvatskoj pojaviti neki koji će to pitanje pokušati kapitalizirati da bi izgradili politički život i održali političku prisutnost.

Riječ je, kaže, većinom o političkim snagama koje računaju da za takve odluke neće morati preuzeti nikakvu odgovornost. Nadam se da takve ideje neće propagirati ozbiljni političari i utjecajne stranke "jer je jasno što je hrvatski interes". No,  u slučaju početka rasipanja EU, sve je moguće, upozorava Pusić.

"Nadam se da na razini Europe postoji dovoljno odgovornosti da se očuva ovaj projekt i ideja, koja je najduže u povijesti spriječila ratove na razini Europe i koja je omogućila prosperitet kakav Europa nikada nije imala. Jasno je da projekt ima i nedostataka, da ga treba popraviti, reformirati i pojednostaviti. I u tom je pogledu prisutnost Velike Britanije bila dragocjena, jer su, po mom mišljenju opravdano, kritizirali preveliku administraciju i prekompliciranu proceduru. Ali zbog nedostatka koji je popravljiv, sigurno ne treba ubiti cijeli projekt", smatra Pusić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara